this picture needs a frame

det har blivit november. uteserveringarna på lilla torg i malmö har bytts ut mot en julgran och vinden är oftare hård och kall. för exakt ett år sedan skrev jag det här inlägget om mig själv. jag tycker om det inlägget, och då var ni inte så många som ni är nu så jag publicerar det igen. ni får förstås ha i åtanke att det var ett år sedan jag skrev det. herregud. ett år. ett ljusår.


maria
det här kommer bli ett långt och personligt inlägg. förmodligen ganska ointressant för vissa också. men allt ligger ju alltid i betraktarens öga. jag heter maria berg och är sjutton år och bor i tomelilla vilket är en liten, ytlig, oförstående och tämligen okulturell by som har fått världshistoriens fulaste namn. för att få lite perspektiv på det hela så tar det mig en timme att komma till lund och malmö och tjugo minuter att komma till ystad där jag går i skolan.

jag går samhälle med inriktning musik eftersom musik är en av de saker som jag älskar mest i hela världen. musik är en oerhört stor del av mig som hade gjort mig tom om den försvann. mina huvudinstrument är sång och gitarr, men jag tycker också väldigt mycket om att spela trummor, piano, bas och tamburin för tamburiner kan göra vem som helst lycklig tror jag. mest lyssnar jag på svensk indiepop men jag kan sträcka mig ganska långt och ger de flesta band och låtar en chans utan att döma utifrån genren. jag tycker i de flesta fall att lyriken är viktigast i en låt. om en låt har en vacker text kan det göra mig knäsvag. det bästa som finns är att gå på en konsert med ett band som man älskar och dansa sig svettig och skrika sig hes. vid sådana tillfällen känner jag mig levande.

en annan sak som är en stor del av mitt liv är att skriva. jag älskar att skriva och om jag bara kommer in i rätt känsla vid rätt tidpunkt finns det inget stopp i mig och jag kan skriva hundra sidor med meningar fulla av och och utan punkter eller komman. ibland är det dock väldigt svårt att skriva för det står bara still. ibland kan jag ha hundra saker jag vill få ner och ändå inte skriva så mycket som en mening. jag vet inte riktigt vad det beror på men jag ska försöka ta reda på det för det hade varit skönt att kunna skriva vackert hela tiden och inte bara när mitt hjärta bestämmer sig för det.

jag är väldigt intresserad av kläder. inte i den mån så jag säger att jag är intresserad av mode, för det är egentligen ingenting jag bryr mig särskilt mycket om, även om jag anser att det angår alla och är ganska svårt att undgå helt och hållet. det bästa jag vet är att köpa färgglada klänningar, slitna skor och väskor och gamla smycken. för övrigt så gillar jag i princip allt som är gammalt - jag har väldigt svårt för att köpa till exempel skor som inte är second hand. det är bara det att jag finner gamla saker så väldigt mycket finare än nya. varför vet jag inte. jag älskar femtiotalet. jag köper väldigt mycket second hand av många anledningar och jag syr även mina egna kläder då och då när kreativiteten besöker mig. jag har otroligt svårt för att ta emot komplimanger för saker som jag sytt själv eftersom jag anser att sy är något som alla kan - jag förstår inte varför jag skulle vara så mycket bättre än någon annan på det. jag bara mäter tyg, klipper och syr ju. inget märkvärdigt egentligen. när jag till exempel köpt en ny klänning eller något annat som jag är väldigt nöjd med kan jag vara glad för det i nästan flera dagar. det är därför jag kan säga att jag blir glad av kläder. det gör mig lycklig.

jag tycker väldigt mycket om att göra mig fin. det finns nog ingen bättre känsla än att känna att man är nöjd med den man är. att man känner att man är bra och fin och söt och kan om man vill. jag klär bara upp mig för min egen skull, för jag tycker det är roligt och det gör mig glad. svårare än så är det inte. om andra sedan uppmärksammar det är det bara kul.

jag är en ganska enkel människa. jag är inte särskilt krävande och alla har alltid beskrivit mig med egenskapen snäll. jag vet inte vad som gör mig så snäll som jag uppenbarligen är, men det gör ingenting för jag tycker om att vara snäll. jag är inte särskilt exotisk eller spännande. jag är enkel men jag vill ändå hoppas på att jag sticker ur mängden något lite. mängden är något som gör mig rädd. jag vill inte vara en del av den.

jag har fantastiska vänner som gör att jag vaknar leendes om morgnarna. jag håller inte med om att ensam är stark. jag älskar att ha folk omkring mig och när jag är ensam har jag väldigt lätt för att känna mig bortglömd och betydelselös. trots detta tycker jag att det är väldigt viktigt att ha en stund för sig själv. ibland tackar jag nej till saker för att vara hemma och vara med mig själv och samla tankarna för det gör mig till en bättre människa.

jag tänker för mycket. ofta kan en tanke ta över hela min hjärnkapacitet och få all uppmärksamhet på tok för länge. det händer inte sällan att jag analyserar allt i minsta detalj och lägger ner energi på saker som sedan visar sig inte vara relevanta alls. ibland tror jag att varenda liten detalj spelar någon roll och att ett enda stedsteg kan få mig att gå under. men det finns ju alltid bra och dåliga dagar. ibland tänker jag nästan inte alls. jag vet inte om dom dagarna är bättre, men jag är glad att jag har en slags blandning.

jag dansar balett och har gjort det i snart två år. jag har dansat i hela mitt liv, en massa olika slags danser. jag älskar balett för att det kräver så mycket av en, för att det är så otroligt vackert och för att det inte är så vanligt. det händer ofta att jag tappar lusten och struntar i att gå på balettlektionen men i slutändan kommer jag ändå på mig själv med att älska balett. jag försöker verkligen. jag vill så gärna kunna dansa det vackert. jag har varit vegeterian i snart tre år. jag blir äcklad av att äta kött och finner det motbjudande. det känns naturligt att inte äta kött och jag kan inte tänka mig att börja äta kött igen.

jag är beroende av läppsyl och har varit det i kanske fyra år. för tillfället är det inte i så stark grad som det har varit en gång i tiden, men jag tar väl läppsyl sex till tio gånger om dagen. om jag inte tar läppsyl efter att jag borstat tänderna om kvällarna kan jag inte somna. det gör ont i läpparna. något annat är jag nog inte beroende av, förutom kärlek, musik och tillställningar. jag har slutat feströka för att jag insett hur korkat det är och jag gillar inte alls att träna för det ger mig prestationsångest och dåligt samvete för att jag inte gör det oftare. jag älskar att äta god mat och onyttigheter, det gör mig verkligen glad. jag har lätt för att vara rädd och oroa mig för saker. det finns hundra saker som jag är rädd för men dom kan vi ta i ett annat inlägg för det är ändå något jag vill skriva om för det är viktigt för mig. jag är en planerare och gör mycket sällan saker utan att veta hur det ska sluta. jag kommer i princip aldrig försent till något och hinner nästan alltid med det jag ska.

jag tycker om att se på film. jag tycker också väldigt mycket om att läsa böcker som har ett bra språk och en handling som är lite utöver det vanliga. men ibland tycker jag också om böcker som är sådär enkelt vanliga med en flicka som blir kär i en pojke en sommarkväll. ofta tycker jag om när saker är så där idylliska. ibland hatar jag det. jag älskar kärlek. det är det finaste som finns i hela världen tycker jag. all kärlek är bra kärlek. det finns inget bättre än när någon lägger handen om ens nacke och pussar på en. dom ögonblicken skulle jag vilja spara i en påse och frysa ner så man kunde ta fram dom igen och igen när man behöver dom. det finns inget bättre än när man ligger nära nära och blandar utandningsluft och delar täcke. det finns inget bättre än en arm om ens axlar. det finns inget bättre än två sammanflätade händer.

jag älskar också solen. det finns inte så många okontrollerbara saker som kan göra mig så glad som solen kan en dag när den lyser. allt annat blir så vackert och om solen lyser en dag känner jag mig genast så stark att jag skulle kunna klara av vad som helst. jag tycker det är märkligt, hur något kan ha så stor påverkan på mig. jag gillar det i vilket fall som helst. jag tycker också om att fotografera och fotograferas. jag har alltid velat bli modell men jag vet inte varför. kanske för att om man har en vacker bild på sig själv så finns det ett bevis på att man är vacker och det finns ett bevis på att man finns och man blir inte bortglömd. men det är nog mest inbillning. jag tycker om att bli uppmärksammad, det är nog den största anledningen.

min mardröm är att stanna kvar här i tomelilla för resten av livet. efter gymnasiet vill jag flytta utomlands och jobba, leva livet, bli kär och komma på vad jag vill arbeta med och eventuellt utbilda mig till. min dröm är att skriva en skönlitterär bok om kärlek. jag är rädd för att jag aldrig kommer klara skriva en hel bok. jag kanske måste nöja mig med en novell vilket inte heller är fy skam. jag vill få folk att le. jag vill få folk att inse kloka saker, jag vill få folk att må bra, jag vill få folk att vilja förändra saker. det är nog lite väl hårda krav på en bok eller för en enkel människa som mig men det är å andra sidan bra att ha mål. jag vill påverka folk positivt. det är det jag vill. det försöker jag ofta göra här i bloggen också. gud vet om jag lyckas eller inte men det viktigaste är iallafall att man försöker.

jag har många stora drömmar. jag vet hur jag vill att saker och ting inte ska bli. jag vill väldigt, väldigt mycket. ibland är jag rädd att jag aldrig kommer göra allt jag vill. oftast är jag alldeles säker på att jag kommer lyckas, för annars kommer jag gå under. jag kommer inte kunna nöja mig med en fin billig villa i en förort med en man och en bil och två barn och kanske en hund. jag vill ha så mycket mer än så.

KOMMENTARER

Andréa

<3 du är värd vad du än vill ha

2008-11-04 | 00:40:17

Skriv kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback
maria

MARIA

HHejhej, jag är 29 år, bor i bästa staden Malmö och jobbar som socionom.

Det bästa jag vet är att dansa, kisa mot solen, städa, Paris, öl på fredagar, cykla och när saker blir som jag tänkt mig.

hejamaria@gmail.com


Follow on Instagram

Followarkiv


2019
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2018
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2017
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2016
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2015
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2014
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2013
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2012
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2011
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2010
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2009
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2008
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2007
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december


Senaste inläggenKategorier