om mäns våld mot kvinnor

i en krönika i tidningen SOLO skämtar calle schulman om hur han slår sin flickvän blodig för att hon lånat hans rakapparat. calle schulman säger själv att det är helt okej att skämta om eftersom det för honom är det mest otänkbara, och eftersom det är på SKÄMT är det okej och roligt. men när någon på ett artigt sätt ifrågasätter honom säger inte bara calle själv utan även flera hundra personer som håller med honom, att personen i fråga är en bajsnödig, tråkig manshaterska som tror att kvinnor måste behandlas som porslinsdockor.

varför är det så? att så fort någon opponerar sig emot vad som egentligen är så roligt med skämt om mäns våld mot kvinnor så sluter alla ihop sig och säger att det i själva verket är sådana som klagar på sån här humor som ger feminismen sitt dåliga rykte, och dessutom har man tydligen ingen som helst självdistans heller. för har man självdistans, då kan man tydligen som kvinna tycka det är roligt med skämt om misshandel.

men ingen och då menar jag INGEN säger emot alex schulman när han tar avstånd ifrån humorn i när han i en tecknad serie ska kasta sin dotter i väggen. det är verkligen ingenting som är roligt att skämta om, och det håller alla med om. men när calle schulman skämtar om att han slår sin flickvän för att hon lånar hans rakapparat, ja då är det helt SJUKT ROLIGT och alla som inte håller med om det är äckliga tråkiga feminister.

alla har olika åsikter om vad som är roligt och okej att skämta om, men vad utgör den stora skillnaden som gör det okej att skämta om mäns våld mot kvinnor men inte våld mot barn? vad är egentligen skillnaden?

(25%, alltså 1 av 4, av alla kvinnor i sverige upplever någon gång våld i en nära relation (källa). så länge män slår kvinnor råder ingen som helst jämställdhet mellan könen och våldet är en kränkning av grundläggande fri- och rättigheter.)

KOMMENTARER

Nattis 2.0

Det är nog lite av en gruppmentalitet. Dessutom skrattar de MED Calle och det är nog viktigt. De blir också vi med Calle om någon kommer och säger något negativt.

Egentligen är det inte ok att skämta om det (eller göra det) för om det är ok att skämta det så kanske det inte är så farligt om man gör det lite heller, det kan man ju skämta om sen, eller hur?Samtidigt så ibland är det roligt just för att det är så bisarrt och för att man nästan sätter i halsen när man läser, man blr chockad.

Jag vet faktiskt inteIbland tycker jag alla sexistiska skämt är så dåliga och dumam så det finsn inte och ibland kommer jag på mig själv ,med att dra ett!

Sjukt.

2010-04-26 | 17:32:08
URL: http://www.metrobloggen.se/Natthemligheter
Suss

Kvinnors våld mot män är ett vanligt ämne att skämta om. Män utsätts ju lika ofta för våld av sin kvinna som kvinnan av männen enligt undersökningar.

Fråga bara dina väninnor, hur många av dem som någon gång har slagit till sin kille.Läste förresten om en kvinna som skar av sin mans penis då han låg och sov. Journalisten tycket det var väldigt komiskt. (Finns det någon tidning som hade vågat skoja om att en kvinna blivit knivskuren i sitt underliv?)2010-04-26 | 19:47:52
Linnéa

Maria, jag håller med dig fullständigt. Du har så rätt i det du skriver.Sedan finner jag det otroligt intressant att SÅ FORT detta diskuteras eller debatteras så kommer det alltid någon som Suss och ska hävda att män MINSANN också blir utsatta för misshandel i en relation, och att det MINSANN anses vara okej att skämta om kvinnors våld mot män. För det första är jag väldigt intresserad av att se den statistik som visar på att kvinnor och män slår lika mycket och lika ofta, för det har jag oerhört svårt att tro, ärligt. För det andra så upplever jag personligen inte att kvinnors våld mot män är ett ämne som anses mer okej att skämta om än mäns våld mot kvinnor, åtminstone inte i de kretsar jag rör mig i, och jag har heller inte fått den uppfattningen via media.Men för det tredje, och mest väsentliga : Snälla, rara, VARFÖR ska inte Maria kunna ta upp detta utan att någon måste komma och tala om för henne att män också utsätts för liknande saker? Även om det ligger någon sanning i det, fråntar den sanningen då värdet av det Maria skriver? Varför får det inte finnas ett forum, en arena där vi faktiskt kan konstatera att mäns våld mot kvinnor är ett viktigt och stort problem (för det är det) utan att de 'manliga' problemen nödvändigtvis måste inkräkta, ta plats och hävda sig så otroligt?

Skapa en egen arena, diskutera kvinnors våld mot män om ni vill, för det är OCKSÅ viktigt, självklart. Men kan inte EN ENDA diskussion få handla enbart om sådant som män utsätter kvinnor för? Är det få fruktansvärt hotfullt att vi tar den platsen? Det om något säger rätt mycket om det patriarkala samhälle vi faktiskt lever i.Och Maria, du är så himla klok. Jag är så glad att du finns.

2010-04-26 | 20:35:50
URL: http://padraicmyprince.blogg.se/
maria

Suss: jag har inte läst något om kvinnors våld mot män men jag är övertygad om att det förekommer precis som du säger. jag hade blivit precis lika upprörd om det hade varit en kvinna som skämtade om hur hon slog sin man blodig. misshandel är brottsligt.dessutom vet jag ingen av mina väninnor som slagit sina pojkvänner. jag tror dock att misshandeln sker av olika anledningar. studierna säger tex inte om kvinnors våld mot män beror på att kvinnorna sedan tidigare blivit misshandlade av sina män. hur tidningar/journalister/bloggare väljer att presentera och skämta om sina historier är ju upp till var och en. det är inte okej att skämta om att man slår sin flickvän och det är inte okej att skämta om en kvinna som skurit av din mans penis.för övrigt är kvinnors våld mot män inte ett argument som rättfärdigar eller legitimerar mäns våld mot kvinnor och vice versa.nattis: precis. jag antar att det var ett knep calle tog till för att fånga läsaren/väcka uppmärksamhet/få folk att sätta i halsen. jag tror bara inte att det är rätt sätt att göra det på.

2010-04-26 | 20:50:16
URL: http://mariao.blogg.se/
maria

linnéa: det var hemskt bra sagt. hatar att man över huvud taget inte kan diskutera sånt här utan att någon ska komma och berätta om att män minsann också är förtryckta. du är klok du också, fina. det här är så viktiga saker. annars: flytta till stockholm nu. jag vill ha dig här nu!

2010-04-26 | 20:56:56
URL: http://mariao.blogg.se/
Erika

Fast... det är också allmänt känt att Calle Schulman skämtar om precis allt som är politiskt inkorrekt och att folk som läser vad han skriver är antingen de som tycker att han är rolig och tycker det är skönt att någon bara struntar i vad som enligt normen är rätt och fel att skämta om eller så går de som verkligen tar illa vid sig av honom in där och låter sig bli provocerade.Jag tycker att vi kan prata om det här någon gång för jag inser att jag låter lika bajsnödig som vilken som helst som lägger en kommentar om något uppenbart och inte tycker exakt samma.

2010-04-27 | 10:13:54
URL: http://eurika.blogg.se/
Erika

Sen får man passa sig för att bli inskränkt Maria, man kan se saker på olika sätt. För mig är det ett sätt för Calle att visa hur han står till det hela. Inte bara att han tycker det är otänkbart att man ska slå sin kvinna, för han är det så uppenbart att han kan skämta om det. Läser man inläggen runt omkring just det där han drar det bedrövliga skämtet så får man också reda på att han varje dag försöker få henne att känna sig som en prinsessa men ingen feminist kommer då in och skriver "BRA DÄR CALLE, SNYGGT ATT DU DISKADE TILL BÅDA" för det är för uppenbart att kommentera, det vet han om. Det är ett bra sätt att avdramatisera saker. Hade inte folk börjat skämta om tabubelagda saker så hade det antagligen fortfarande varit tabubelagt. Och då hade antagligen kvinnor fortsatt att hålla käften om att de blir slagna för att slippa skammen kring det tabubelagda. Jag tycker att det är sjukt viktigt att man skämtar, mer nu än någonsin när hela världen är bajsnödig och allt går ut på att vara så perfekt som möjligt.

2010-04-27 | 10:35:30
URL: http://eurika.blogg.se/
Erika

du borde logga in på msn nu för jag är på diskussionshumör märker jag.

2010-04-27 | 10:37:59
URL: http://eurika.blogg.se/

Jag tror att många känner att pga feminismens framfart de senaste åren så ligger verkligen ALL fokus på kvinnor numera. Det blir tröttsamt och ensidigt, för män drabbas också av orättvisor precis lika mycket som kvinnor, bara inom andra områden.

2010-04-27 | 10:44:03
maria

<earbQwqwqa<zs<x: att allt fokus ligger på kvinnorna är faktiskt allmänhetens uppfattning. alla som är insatta i ämnet vet att män är en lika stor del av problemet och lösningen någonsin som kvinnorna. att allt skulle handla om kvinnor och att män är djur är medias vinkling av det hela. jämställdhet och feminism är sannerligen inte en kvinnofråga, utan lika viktig för alla.erika: jag håller med, visst är det bra att man kan skämta om det och det uppenbara och det måste man ibland. jag har inte läst någonting annat calle har skrivit så citat blev kanske lite ryckt ur sin mening, men det jag reagerade mest över var hur alla reagerade när tone på ett snällt och artigt vis frågade calle vad han ville ha sagt med texten. helt plötsligt gaddar hundra pers ihop sig och bestämmer sig för att hon är en äcklig feminist som inte tål några skämt. det är DET jag blev förbannad över, att man inte alls kan ifrågasätta något eller komma med andra perspektiv som kanske hotar bilden av hur det "brukar" vara, för då är man en torris. så fort hon bad calle förklara reagerar han som en sextonåring och säger att hon bara skrev sin text för att hon ville ha uppmärksamhet i hans blogg. och sen ville jag även visa på parallellen till alex schulmans text där absolut ingen säger emot honom, och skriver: amen alex, var inte så jävla trist nu, det är ju det mest otänkbara att du skulle kasta in charlie i en vägg så det är klart att man får skämta om det! varför är det så? (du är inte inne på msn längre så vi får ta diskussionen en annan dag!<3)

2010-04-27 | 11:36:25
URL: http://mariao.blogg.se/

Jag tror inte att man kan skilja på media och allmänheten på det sättet, det går hand i hand eftersom media påverkar allmänheten nått så otroligt.Dessutom är det inte riktigt det jag menar. Visst, folk inser säkert att kvinnomisshandel också är ett mansrelaterat problem. Men när det gäller problem i stil med att pappor klassas som sekundära föräldrar är det inte många som bryr sig... För där är den drabbade en man.

2010-04-27 | 17:46:17
maria

<earbQwqwqa<zs<x: fast media vinklar ju saker så att det ska bli intressant, och dessutom är det ett retoriskt knep att säga vissa saker för att få uppmärksamhet för att sen förklara vad man menade med det (ex. män är djur).vad gäller att pappor klassas som sekundära föräldrar är det många feminister som engagerar sig i. de allra flesta feminister anser att barn växer upp allra bäst tillsammans med båda föräldrarna och det är därför det är så viktigt med lika delad föräldraförsäkring så att man får in papporna redan när barnen är små då familjernas rutin sätts. delad föräldraförsäkring har jag för övrigt skrivit om förut här på bloggen. jag tror att du letar på fel ställe eller utgår från fel synvinkel när du säger att ingen bryr sig om pappa-problemet.

2010-04-27 | 17:56:02
URL: http://mariao.blogg.se/

Absolut, men majoriteten av alla människor tänker inte på detta. Och även folk som tänker på det blir ju påverkade ändå.Man får hoppas att du har rätt, men de flesta är å andra sidan inte feminister, så den traditionella föreställningen är ganska väl cementerad ännu tyvärr.

2010-04-27 | 22:42:29

Skriv kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback
maria

MARIA

HHejhej, jag är 29 år, bor i bästa staden Malmö och jobbar som socionom.

Det bästa jag vet är att dansa, kisa mot solen, städa, Paris, öl på fredagar, cykla och när saker blir som jag tänkt mig.

hejamaria@gmail.com


Follow on Instagram

Followarkiv


2019
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2018
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2017
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2016
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2015
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2014
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2013
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2012
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2011
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2010
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2009
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2008
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2007
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december


Senaste inläggenKategorier