nyårslistan.

gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

ja! jag gjorde en vänskapstatuering tillsammans med min bästis. jag körade bakom min kompis linnea när hon spelade på far i hatten (har ju körat manga gånger innan men bara inom skolan eller tillsammans med andra). jag såg belle & sebastian på koncerthuset i köpenhamn. var uppe i eiffeltornet, jobbade som socialsekreterare, sprang 5 km på personligt rekordtid, röstade på feministiskt initiativ i två olika val, drack mojitos under happy hour på en restaurang i paris och startade en podcast. till exempel.

 

har du några nyårslöften?

att vara modigare. 

 

blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

nej.

 

vilka länder besökte du?

frankrike (paris) och danmark (köpenhamn).

 

är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015?

jag skulle vilja att jag lever lite mer som en 25-åring och lite mindre som en 65-åring. 

 

vilka datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?

jag är inte så bra på att komma ihåg just datum så det enda jag kommer att tänka på är 8 december, för att det är vår årsdag.

 

vad var din största framgång 2014?

att jag skrev min C-uppsats och blev godkänd på den och att jag fick jobb som socionom.

 

största misstaget?

att jag inte alltid var sann mot mig själv.

 

bästa köpet?

min telefon, mina nya glasögon, min yoncétygpåse, min paisleymönstrade klänning från beyond retro och mina låga dr martens.

 

vad spenderade du mest pengar på?

hyra (så tråkigt men sant), godis och öl.

 

gjorde någonting dig riktigt glad?

massor gjorde mig glad! mest mina nära och kära och allt fint jag får vara med om med dem.

 

gjorde någonting dig riktigt ledsen?

mycket gjorde mig ledsen, sorger, bråk, ångest, sjukdomar, panik, prestationsångest. på flera sätt ett mycket ledsamt år.

 

vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2014?

naomi pilgrim – no gun, linda pira – knäpper mina fingrar (remixen) och markus krunegård – let’s go nu är jag din yo.

 

var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

ledsnare. 

 

vad önskar du att du gjort mer?

haft lösögonfransar och burit enfärgade kläder, fotat mer, berättat oftare för personer i min närhet hur mycket jag älskar dem och att jag varit modigare.

 

vad önskar du att du hade gjort mindre?

oroat mig i onödan. 

 

blev du kär i år?

jag blir alltid mer kär i min kille för varje år som går.

 

favoritprogram på TV?

breaking bad, bron, ett härligare liv och gift vid första ögonkastet.

 

bästa boken du läste i år?

“meningen med hela skiten” av nina åkestam.

 

största musikaliska upptäckten?

lorentz och hans album ”kärlekslåtar”. så jävulskt bra.

 

vad gjorde du på din födelsedag 2014?

jag var lite bakis, repade med min kör, hade strömavbrott och åt mat från mitt favoritställe med min favoritperson. dagen innan firade jag med min familj och mina vänner med mat, tårta och mojitos. 

 

finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?

om jag varit lyckligare, såklart. men en kan inte vara lycklig jämt och det är nog naturligt att ha upp- och nedgångar i livet. så jag försöker att inte grubbla över just det för mycket.

 

vad fick dig att må bra?

när vi bestämde oss för att diska varje dag, direkt efter att vi ätit (later banalt men extremt viktigt för en person som blir stressad av disk/stök), alla roliga saker jag gjorde i somras, att jag utmanade mig själv och gjorde saker jag var rädd för, de (få) gångerna jag vågade stå upp för mig själv och alla fina saker jag fått göra med mina nära och kära.

 

hur skulle du beskriva din stil år 2014?

när jag tittade igenom akrivet såg jag att jag hade en riktigt fin stil i våras med jeans, linne och kimono tillsammans med mycket smycken och höga skor. vet ej vad det är för stil men snyggt var det. sen försvann det under sommaren då allt var för varmt för att ha på sig och under hösten har det bara gått utför och slutat i jeans och tjocktröja bara. suck. 

 

vem saknade du?

min morfar, min vän och min katt som alla dog det här året.

 

den bästa nya personen du träffade?

rebecka.

 

mest stolt över?

mig själv.

 

högsta önskan just nu?

att jag blir godkänd på min sista inlämningsuppgift så att jag får min socionomexamen och att 2015 blir bättre än 2014.

årets sista dag.

på tal om förändring och nystart. igår spontan-rensade jag min garderob vilket ledde till att jag helt kallt rensade ut två jättestora påsar med kläder och väskor. och det fina av allt var att det inte kändes jobbigt alls utan bara skönt att inse att jag aldrig mer kommer använda de lite för tighta byxorna, lite för korta kjolarna och lite för slitna shortsen. bort med det bara. jag vill ha plats för nytt, inte hänga kvar vid det gamla. 
 
jag står inte ut med 2014 längre. jag orkar inte. jag måste börja om, jag vill starta på nytt. att tänka tillbaka på året gör mig både glad och ledsen. ibland tycker jag så synd om mig själv. som jag kämpat på utan att stanna upp och fråga mig själv varför jag kämpar så hårt för vissa saker. det här året ska jag lyssna på mitt hjärta och ta hand om det. nu ska jag rensa bort alla julsaker, städa ut gamla vissna hyacinter, sy en grej på min klänning till ikväll och äta lunch med min andra hälft. sen ska jag promenera bort till anna och skåla in det nya året med tre av mina favoritpersoner i hela världen. det känns så otroligt bra.
 

TJUGOHUNDRAFJORTON.

dags för ännu en årssummering! jag har gjort det varje år så länge jag haft den här bloggen, mest för min egen skull för det är så bra att minnas och sammanfatta och påminna en om varför en gjort vissa saker och mått som en mått. här har ni de andra årens årssummeringar, om ni vill ha lite maria-overload: 200720082009201020112012 och 2013.
 
i januari var jag harmonisk och lugn, inspirerad inför det nya året, hade hittat en träningsglädje och lyssnade mest på beyoncé hela tiden. men det viktigaste av allt: jag klippte av mig håret! jag fick ett infall och funderade kanske en vecka, sen gjorde jag det bara. förstår inte varför jag inte klippte det tidigare! det bästa jag gjort.
 
i februari bjöd jag mina vänner på middag (varför gör jag inte det oftare?), insåg storheten i topplack och fick ett HELT nytt intresse för nagellack, började dansa balett igen för första gången på typ fem år och försökte lura våren att komma snabbare genom att ha på mig olika former av extremt tunna tygskor som egentligen inte lämpar sig för februari månad. i februari började jag också jogga på allvar för att träna upp mig inför vårruset.
 
i mars demonstrerade vi som vanligt på kvinnodagen en solig lördag, men under natten attackerades några feminister med kniv av ett gäng nazister vilket skakade hela mig och hela malmö. vi deltog vid en manifestation och ytterligare en demonstration för att visa att vi är starkare. kommer nog aldrig glömma känslan av att gå i det största demonstrationståget jag någonsin gått i med så extremt mycket kärlek.
 
i april började jag skriva min c-uppsats, fortsatte att springa regelbundet i pildammsparken, min favvoaffär beyond retro öppnade i malmö, sen blev det påsk och vi hängde mest på uteserveringar och drack öl i solen, inredde vår balkong med pelargoner och planterade grönsaker och så avslutades april med världens bästa valborg.
 
i maj sprang jag vårruset och uppnådde därmed ett personligt mål och rekord vilket kändes otroligt bra, sen röstade jag i eu-valet, firade både det ena och det andra, medverkade i en balettföreställning, såg bästa kent på mejeriet, körade bakom linnea på hennes spelning på far i hatten, skrev klart min uppsats och så blev det sommar.
 
juni började med att jag fick sommarlov i fyra veckor(!!), jag och sandra åkte på vår traditionsenliga resa till paris, sen sjöng min kör på nordiskt forum på malmö arena och det var en av de häftigaste sakerna jag någonsin gjort, vi firade midsommar, såg belle & sebastian i köpenhamn och dansade på scenen tillsammans med dem, gjorde sommargrejer som att gå på spelningar, äta frukost ute, lyssna på sommar i P1 och dricka massa öl.
 
i juli började jag jobba. men jag hann också med att gå på mitt livs första (ekologiska) ansiktsbehandling, köpa en hatt, hänga på balkongen med härliga människor, det blev en helt otrolig värmebölja, jag badade i havet TVÅ gågnger (verkligen ovanligt för att vara mig), vi firade sandras födelsedag med att dansa på borden, jag åkte till örebro, besökte ett slott och var somrigare än någonsin.
 
i augusti kämpade jag på, gick på malmöfestivalen (som vanligt), fyllde 24, spelade minigolf för första gången och firade min födelsedag med att bjuda på brunch och sen dricka drinkar.
 
i september påbörjade jag min sista termin på socionomprogrammet, röstade å FI i valet, åkte till stockholm, åt frukost ute och försökte nog mest hålla mig ovanför vattenytan.
 
i oktober försökte jag njuta av höstlöven, sprang längre än jag någonsin gjort tidigare, såg markus krunegård på KB, pluggade sjukt mycket, var på opera och köpte nya glasögon.
 
i november köpte jag en ny telefon vilket gjorde mig löjligt glad, jag fick jobb, jag och sandra gjorde en vänskapstatuering, vi bowlade, jag och nyss nämnda sandra startade en podcast(!!) och jag pluggade mer än någonsin.
 
december började med julpepp, adventspynt och julkonserter med kören, jag åkte på spa en helg, firade sju år med min kille, hade spel- och vinkväll med ett fint gäng, försökte vara ledig och ta det lugnt, trillade ner i ett svart djupt hål, firade jul, brunchade med massa fina personer och till sist började jag jobba, på riktigt. och idag är det sista dagen på året, det är alltid mer eller mindre sentimentalt. det som är fint med att titta igenom akrivet för att sammanfatta året är att en minns allt det fina och härliga en gjort. när jag tänker tillbaka på det här året minns jag mest all gråt, all ångest, alla bråk, all sorg, allt som gjort ont. men när jag kollat igenom arkivet ser jag nu också hur fint år jag haft, eftersom det mest är det fina jag skrivit om och visat på bloggen och inte så mycket av det svarta. vilket år. vilksen resa. tack livet, men nu behövs en förändring. jag är redo.

someday girl I don't know when we're gonna get to that place.

imorse ställde jag klockan och gick upp och fixade mig och tog på mig min nya blus från h&m.
 
och så gick jag ut till en freakin polarkyla, typ sex minus!!!! herregud. mötte upp johanna och så promenerade vi bort till café kungsgatan.
 
vi skulle nämligen äta deras helgfrukost som är den bästa någonsin! åhå.
 
 
anna och johanna.
 
fatta en buffé där det ingår hur många nygräddade våfflor som helst. drömmen.
 
sen satt vi där och åt och åt i närmare tre timmar. så himla mysigt.
 
sen gick vi en sväng på stan, och ännu lite senare gick jag och sandra hem till mig och spelade in veckans podd. mycket bra söndag! 

utan dig skulle dagens sinnesrörelser bara vara flagor från förr.

idag skrapade jag ihop spillrorna av mig själv och gick ut på en lång promenad för att rensa huvudet.
 
jag gick till mitt favoritområde i malmö som jag alltid går till och kollar på alla vackra hus, nämligen norra och södra sofielund och södervärn. där bakom de stora vältrafikerade gatorna finns mängder av smågator med små och stora hus, fantastiska byggnader som jag älskar att gå och drömma om. jag älskar det. 
 
åh mitt hjärta fylls av inspiration och lycka och krossas på en och samma gång. min stora dröm är ju att någon gång kunna köpa ett hus med en trädgård mitt i centrala malmö. och tänk om jag någon gång kunde få bo i ett sånt här fint gammalt hus. det lär ju med stor sannolikhet aldrig hända. men drömma kan en alltid göra.

juldagsfesten.

här kommer ett helt gäng suddiga bilder från i torsdags då jag och några glada personer sågs hemma hos anna för att dricka vin, umgås, gå ut och ta ett glas, gå tillbaka till anna och slutligen ramla hem vid femtiden på morgonen. hoppsan. mådde skit igår och rörde mig inte överhuvudtaget på hela dagen, men det är väl sådant en får ta efter en sån här kväll. puss till dessa fyra personer som förgyller mitt liv bara genom att vara sig själva.
 

julafton 2014.

julafton! morgonen började med att jag gick upp tidigt och drack kaffe ur min nya beyoncékaffemugg jag fick av sandra i julklapp. världens bästa! 
 
utanför var det fortfarande mörkt.
 
min andra hälft vaknade och han fick ett paket, trots att vi bestämt att vi inte skulle köpa något till varandra. jag kunde nämligen inte motstå. köpte en almanacka av jan stenmark till oss båda!
 
så himla fint att jag fått julkort trots att jag själv glömt bort att skicka några.
 
på förmiddagen hoppade jag på tåget hem till min storebror där vi skulle fira jul.
 
han lärde mig att elda i spisen.
 
sen fikade vi, tittade (ytterst lite) på kalle och fixade julmat. jag åt julsk*nka utan rumpa. 
 
jag dukade.
 
jag hade på mig en av mina favoritklänningar.
 
sen åt vi, och åt lite mer, och vilade, spelade mario kart, öppnade julklappar och tog våra årliga familjejulfoton. så himla härligt. fast ni får bara se den lilla suddiga bilden på mig när vi testar ljuset. 
 
imorse när vi vaknade var det frost och solsken.
 
så efter frukost gick vi en promenad i skogen! tänk att ha en skog precis utanför dörren. otroligt. på väg hem såg vi fem vildsvin springa förbi bara någon meter framför oss.
 
och sen tog jag tåget hem till malmö igen, som hade fått lite snö för första gången i år. älskar att vara på landet men när tåget rullar in mot malmö central är det liksom en känsla av lugn och trygghet som sprider sig i hela min kropp. malmö alltså, vilken stad. känner mig så självklart hemma här på ett väldigt härligt sätt. 

24. en bild som bäst beskriver din december.

 
sista luckan i emily dahls bloggjulkalender! den här bilden beskriver bäst min december eftersom den till största del har bestått av detta: plugg och hemmamys. helt okej för min del!
 
hoppas ni får en alldeles strålande jul med mycket av precis just det ni vill ha. själv vill jag bara vila, äta god mat, skratta och umgås med min familj. det räcker fint. god jul på er! 

remember those walls i built? well, baby they're tumbling down.

igår mötte jag upp sandra utanför café grannen för att äta brunch och byta julklappar!
 
så himla himla fint. tänk att ha en person som känner en såhär bra och som vet exakt vad en gillar och inte. så mycket kärlek.
 
<3!!!!
 
alltså förstår ni hur gott det är med en varm macka med hommus och avokado?
 
här är jag, hejhej.
 
sen åkte vi hem till sandra och spelade in veckans podd. extremt mysigt!

5. julkrisen

 
femte podden är här! jag tycker att den blev vår bästa hittills. vi pratar om julkrisen som är ett faktum (herregud), vilka svenska kändisar som anses leva drömlivet, pratar monarki och prinsessan estelle, sandra berättar att hon vägrar vara creddig framöver och att hon hatar bob dylan. vi pratar också om hur det en tänker om sig själv påverkar hur en agerar och förhåller sig till sig själv och hur intressant och viktigt det kan vara att veta hur andra uppfattar en. lyssna via spelaren ovan, på itunes eller på sandraochmariaspodcast.libsyn.com. tack för att ni lyssnar! puss!

jullov.

 
några bortglömda bilder från de senaste dagarna. gick ut med sandras hund en dag och i hallen hade hon ställt ett paket juleskum och en gullig lapp som tack för hjälpen! alltså, hur fin kompis har inte jag. sen var jag och samma sandra på bio och såg en liveföreställning av en alice i underlandet-balett. herregud så mysigt och härligt! och till sist, en selfie på mig och en bild från i torsdags när vi åt ost, kex och marmelad framför en harry potter-film. det är inte några omysiga lediga dagar jag haft, nu när jag tänker efter.

18. en bild på något fint du fått i år.

 
i artonde luckan i emily dahls bloggjulkalender ska en visa något fint en fått i år. jag har fått väldigt många fina saker men den här klänningen fick jag några dagar efter min födelsedag av mina fina kompisar anne och felicia en dag i skolan. hade ingen aning om att de skulle ge mig något utan de bara kastade fram ett paket ur ingenstans när vi satt och åt lunch och inuti låg den här fantastiska klänningen! 

några dagar.

 
några bortglömda bilder från veckan som gått. t.ex. på en relativt blå himmel en dag under en promenad, en målning av möllan på gymmet där jag sprang OCH blev glad av att springa för några dagar sen (vem är jag), en annan dag när jag hade huvudvärk så att det SVED inuti mitt huvud hjälpte det att ha ett paket glass där på en stund, en annan dag sminkade jag mig väldigt piffigt och åkte och köpte julklappar och kunde inte motstå ett gigantiskt paket lion. det var det hela!

4. materiella ting

 
avsnitt fyra är här! det handlar om att bli expert på inredning, att inte våga vara till besvär, om sömn, om vårt musikår 2014 och om att sätta emotionellt värde i materiella saker. dessutom ett bråk om ballerina-kex med pepparkakssmak. lyssna via spelaren ovan eller på itunes.
 
tusen miljoner tack för att ni lyssnar! ni är så fina. puss!

ännu en lista.

snodde en blogglista av underbaraclara.
 
vad önskar du dig i julklapp? 
egentligen önskar jag mig ingenting. helst hade jag inte velat få eller köpa några julklappar alls det här året. det låter så fånigt att säga så, men jag tycker verkligen att det är så sjukt onödigt att slösa massa pengar på saker när en inte behöver något. hade hellre skänkt alla pengar till välgörenhet faktiskt.
 
vad gör du när du är ensam hemma och ingen ser dig? 
så fort jag kommer hem tar jag av mig bh:n och kastar av mig jeansen och tar på mig leggings. herregud. har aldrig på mig någiot obekvämt när jag är hemma. 
 
vilken egenskap tycker du är viktigast hos en bra vän? 
snällis!
 
nämn fem saker du är riktigt bra på!
komma ihåg glosor, googla, ta på eyeliner, känna av stämningar och städa.
 
skriv om en romantisk händelse i ditt liv!
innan jag och min kille blev tillsammans satt vi på ett tak i ystad på en fest och hånglade och såg ett dubbelt stjärnfall.
 
hur ser du ut utan smink?
såhär. 
 
finns det något du tycker är jättegott att äta som andra kan tycka är äckligt? 
jag älskar att mackor med smör, ost och en skivad kiwi ovanpå. så SJUKT gott, men jag har förstått att andra tycker att det är extremt konstigt.
 
vad är det mest störande du vet?
teknikstrul som jag inte kan lösa själv.
 
vilken är din skämmigaste favoritlåt? 
sia - chandelier.
 
vilken är din paradrätt? 
har ingen :(((((
 

breakfast.

 
här vill jag mest bara skryta om min HÄRLIGA frukost som jag åt imorse framför musikhjälpen samtidigt som jag läste bloggar. blir nästan avis på mig själv alltså.

det är storm i sverige orkaner i skåne, det har stormat i mig det senaste året.

 
igår kom sandra och linnea över till mig för att dricka vin och ha spelkväll! vi började med alfapet och sen körde vi ett frågesportsspel i några timmar innan det hela spårade med allsång till lorentz. MYS! på de översta bilderna vill jag visa att jag har köpt nya örhängen och att jag har på mig örhängen för första gången på kanske sju år. gick och köpte dessa efter att hannah och amanda pratade om stil i sitt förra program av ett härligare liv och att en kan hitta kärnan i sin stil genom att klä sig så som en gjorde när en var liten. kanske tur att 90-talsmodet är populärt igen, för när jag var typ 12 så gick jag nämligen alltid runt i magtröjor, stora runda örhängen och vitt nagellack. men detta var en utstickare. egentligen ville jag bara säga att jag hade en hemskt trevlig kväll igår och i mitt hjärta var det varmt trots att stormen alexander härjade utanför fönstret i hela skåne.

lucia.

 
i hela mitt liv har jag sjungit och gått luciatåg, och i hela mitt liv har jag velat vara lucia för jag har alltid velat ha uppmärksamhet och stå i centrum. i grundskolan var det alltid bråk om vem av de tre coolaste tjejerna i klassen som skulle få vara lucia. jag var inte en av dom och vågade aldrig säga ifrån ordentligt så jag stod bara i bakgrunden när de bråkade om vilken hårfärg lucia egentligen hade. aldrig blev det jag. på högstadiet ställde jag upp som luciakandidat, då skulle alla skolans elever rösta och då hade jag rött hår och då fick jag kanske bara två röster. sen ställde jag upp i kommunens luciatåg och fick vara med i lokaltidningen med hemma hos-reportage och allt och så skulle kommuninvånarna rösta och då vann jag inte heller. på gymnasiet vågade jag inte ställa upp som luciakandidat för då var lucian tvungen att sjunga solo och det visste jag att jag aldrig skulle våga. så jag gav upp mina chanser på att någonsin få vara lucia.
 
fram till 2011. min kör skulle gå ett litet luciatåg på typ en kvart hos ett företag för att få ihop lite pengar till en kinaresa och då fick jag min revansch tillslut. min körledare frågade om jag ville vara lucia. efter över tio år i luciatåg fick jag äntligen gå längst fram och precis alla tittade på mig och alla tärnor var noga med att just jag inte skulle få stearin i håret. snacka om 15 minutes of fame. äntligen.

12. en bild från i somras som väcker din sommarlängtan.

 
tolfte luckan i emily dahls bloggjulkalender. när jag ser den här bilden så gör det liksom ONT i hela magen. hur kan det kännas som att allt är möjligt bara för att det är sommar? så kändes det i alla fall. 30 grader varmt klockan åtta på kvällen och att cykla med den här personen för att dricka öl på en uteservering, vänner trillar in, vi går vidare, vi sitter ute halva natten. längtar så mycket till sommaren nu.

NAILS DONE

 
jag har ett sjukt förhållningssätt till mina nagellack. jag får typ "dåligt samvete" (..................) för att jag inte använt något nagellack på länge och bestämmer mig för att jag ska använda det, sen hittar jag så många andra fina i min låda och kan inte bestämma mig för att jag har FÖR MÅNGA FINA FÄRGER. herregud. 

några saker.

 
  • vaknade igår med 114 olästa sms och fick panik eftersom jag självklart trodde att något allvarligt hänt, tills det visade sig att det bara var tre kompisar som använt en smsgrupp som chatt när de diskuterade vilken mat vi ska äta på nyår. okej....... tur att jag alltid har telefonen på ljudlös.
  • såg senaste avsnittet av ett härligare liv igår och blev helt sjukt inspirerad att styra upp min klädstil igen pga att den är ganska obefintlig för tillfället och om ca tre veckor börjar ju mitt nya vuxna liv.
  • älskar musikhjälpen
  • har bestämt mig för att jag ska få jullov imorgon eftermiddag, vilket betyder att jag har två dagar på mig att skriva klart min allra sista inlämningsuppgift. det borde ju gå lätt som en plätt eftersom det är ca ingenting kvar och sen är jag klar med skolan för all framtid, men just pga det så går det så OTROLIGT långsamt och jag får inte ur mig ett enda ord.
  • ikväll ska jag spela badminton igen. äntligen! 

11. en bild på en person du saknat i år.

 
elfte luckan i emily dahls julkalender.
 
inte en person men nära nog. vår familjs katt som funnits hos mig sen jag var typ sju år. som sovit i min säng, som sprungit runt mina ben när jag tagit dagens outfit-bilder back in the days, som tröstat mig när jag varit ledsen och som alltid lika tryggt har legat på pappas mage i soffan som om ingenting hänt. min finaste finaste katt som dog i början av det här året. han fattas mig.

3. partners in ångest

 
tredje avsnittet av podden är här! sandra berättar allt hon kan om späckhuggare, vi diskuterar boken "the golden year" och berättar om att vi är ångest-partners in crime och fördelarna med det. långa förhållanden, "ska vi göra slut" och om att känna sig liten som människa. OCH tack till linnea jonsson som gjort musiken! hon är fantastisk. lyssna på hennes musik på spotify här.
 
det betyder SÅ mycket att ni lyssnar på det här ska ni veta. det är så sjukt kul att spela in och att så många vill lyssna på det gör det liksom dubbelt så kul. puss och kram!

9. en bild från din arbetsplats/skola.

 
nionde luckan i emily dahls julkalender. här är en bild på socialhögskolan där jag har spenderat de senaste tre och ett halvt åren. den är alldeles för liten för antalet studenter så en får spendera mestadels av tiden med att stå i kö. dessutom är det iskallt där inne och den stora salen är hopplöst omodern. men det finns i alla fall fint klotter på borden, och ett café som säljer bra kaffe för bara sju kronor. 

pildammarna i mitt hjärta.

 
att gå i pildammsparken är det bästa jag vet. ofta när jag går där tänker jag på när vi firade valborg där för massa år sedan, när jag inte bodde i malmö och knappt hittade bort till parken. jag minns hur jag åkte tåget hemifrån, tog bussen, gick halvt vilse i skogen, hittade till slut mina kompisar och hade inte en aning om att jag många år senare skulle vara på precis samma ställe och dricka vin, gå på konsert, promenera och springa vårruset just precis där. det känns fint. det känns som att pildammsparken funnits där för mig hela tiden, utan att jag visste om det.
 
och såhär såg det ut igår eftermiddag, när jag bara var tvungen att gå ut och rensa huvudet från oro. 

DET FANNS EN VÄRLD AV IS I HJÄRTAT MITT, DU STARTADE EN LAVIN NÄR DU GAV MIG DITT.

2007.
 
2008.
 
2009.
 
2010.
 
2011.
 
2012.
 
2013.
 
sju bilder. sju år. för så länge har vi varit tillsammans idag. 
 
tack för att du får mig att skratta precis varje dag. tack för att du är den personen i mitt liv som ifrågasätter mig när jag svarar "det kan vi väl inte göra" när du frågar om vi ska äta pizza till lunch en vanlig torsdag. tack för att du säger "nej maria du har inte cancer" när vi hör ett inslag om cancer på radion och du ser min blick. tack för att du säger som det är. tack för att du får mig att känna mig snygg och fin och bra. tack för att du alltid är du utan att skämmas över det. tack för att du låter mig vara den jag är. tack för att du tvingar mig att äta korv och rödbetssallad när jag har blodsockerfall och inte kan tänka utan bara tycker att livet är meningslöst. tack för att du alltid finns där. tack för att du alltid funnits där. tack för att sju år med dig känns som en kort tid och tack för att vi har så mycket att se fram emot. tack för att du är den mest självklara delen i mitt liv. tack för att du älskar just mig. 

8. en bild från i år som bäst beskriver din vardag.

 
åttonde luckan i emily dahls julkalender. den här bilden beskriver bäst min vardag det här året, för det har varit ovanligt mycket tid med bara mig, datorn och böckerna istället för traditionella föreläsningar och tentor. förra terminen skrev jag till exempel min c-uppsats (om föräldrars upplevelser av att ha ett barn med ätstörningar, finns att läsa här) och då satt jag framför datorn och skrev varje dag. och den här terminen har jag också suttit mycket hemma och skrivit på diverse gruppuppgifter och nu till sist en mindre uppsats som jag svettats över men typ nästan är klar med. så galet. typ en månad kvar till examen, helt vansinnigt.

141208

 
godmorgon måndag! jag har smutsiga fönster och har skippat den vanliga adventsljusstaken men jag är nöjd ändå. så länge det finns kaffe och jag får sova till kvart i åtta.

7. en bild du tagit som du själv tycker mycket om.

 
sjunde luckan i emily dahls julkalender
 
första dagen på malmöfestivalen. jag och sandra möts upp direkt när jag slutat jobba och det är lite för kallt så jag har på mig en tjock pälsjacka. vi sitter vid stenarna och dricker vin. senare börjar linnea henriksson spela och då tar jag den här bilden, eftersom himlen är alldeles orange och rosa och det känns som på film för på scen står linnea henriksson och berör mig så mycket att jag börjar gråta. hon stärker mig, gör mig inspirerad och glad. lite senare möter vi upp några fler och natten fortsätter. jag är lycklig.

6. en bild från en resa du gjorde under året.

 
sjätte luckan i emily dahls bloggjulkalender. jag har ju bara gjort en resa det här året, om en syftar på resor utomlands. jag gillar egentligen inte att resa så mycket, för jag är rädd för att flyga och älskar att vara hemma. men jag och sandra har ju som tradition att åka till paris en gång om året, och det älskar jag så himla mycket. det är nog den finaste traditionen jag har. så i år åkte vi för tredje året i rad till vår favoritstad i början av juni och det var precis lika fantastiskt som det brukar. 

SPA.

 
alltså jag har världens härligaste helg framför mig. världens! den kommer börja med att jag tillsammans med dessa två plus en fin till ska gå på spa OCH sova över där. det är ju ca det lyxigaste någonsin!!!! inte bara trerätters och hotellfrukost utan även fri tillgång till en spa- och relaxavdelning. herregud så härligt jag ska ha det. hoppas ni också får en fin helg! 

5. en bild på dig som någon annan tagit.

 
femte luckan i emily dahls bloggjulkalender. jag älskar att vara med på bild och har den stora lyckan att ha en bästis som är fotograf, vilket är en väldigt bra kombination. att hitta en bild på mig som någon annan tagit var alltså inte så svårt. den här bilden tog sandra på mig på valborg i år, som vi firade med tusentals andra personer i stadsparken i lund. jag som egentligen är för feg för att ha på mig min fina paljettjacka som jag älskar hade äntligen hittat ett passande tillfälle att ha på mig den. lite senare på dagen blev det så varmt att nästan alla kläder fick åka av, och jag satt i bara ben och vägrade att skämmas trots att de var bleka och blåa, håriga och ärriga. lite senare åkte vi hem till mig och åt mat, fortsatte dricka vin och dansade tills vi stupade. 

4. en bild du tog när du kände dig sorgsen/deppig/ledsen.

 
 
fjärde luckan i emily dahls bloggjulkalender. jag hade varit ute och sprungit på förmiddagen och när jag sprang fick jag ont i hela kroppen; magen, huvudet, bröstet. ändå stannade jag inte för att jag så gärna ville springa så långt som jag hade bestämt att jag skulle springa. efteråt mådde jag jättedåligt och var så arg på mig själv för att jag hade gjort så mot mig själv och min kropp. en ska sluta när det gör ont, men det gjorde jag inte. det kändes som gamla destruktiva tankar från förr hade kommit och tagit över min hjärna, och det vill jag absolut inte. resten av dagen fick jag ligga i soffan och vila för att jag hade varit så dum mot mig själv, och då tog jag den här bilden. 

Skänk hopp och stöd med en julgåva till Frisk & Fri.

 
att jag får äran att jobba i den här fantastiska föreningen och driva malmös lokalavdelning tillsammans med världens finaste volontärer. jag är så tacksam för det. delar du också vår vision om att samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva? delta i vår julinsamling och hjälp oss att hjälpa flera.

2. TV-podden

 
nu är andra avsnittet av podden här! vi pratar om att sandra har tagit ett steg närmare att bli expert på stjärnbilder, jag berättar om det sjukaste jag varit med om, vi pratar girlpower, adventhets och att TV tydligen är det våra liv kretsar kring.
 
lyssna genom videon ovan eller genom att söka på "sandra och marias podcast" i itunes. och. tack tack tack tack tack till alla som lyssnat hittills! vi är helt sjukt överväldigade och glada och tror knappt att det är sant. puss!

2. en bild på något gott du ätit i år.

 
det här är andra luckan i emily dahls bloggjulkalender. ja som ni ser är inte själva bilden på något gott jag ätit i år, utan på mig. men det är en bild från när jag och sandra var i paris i somras och åt svamprisotto till lunch på en restaurang. det ösregnade utanför och vi bestämde oss för att det fick bli en vinlunch fast det var mitt i veckan för vi ville känns oss så franska vi bara kunde. det var inte det att just den här risotton var det godaste jag någonsin ätit. jag valde det här tillfället för att det på sätt och vis sammanfattar så mycket som jag och sandra drömt om när vi var tonåringar och tänkte att livet skulle bli som i sex and the city. en har en dag på stan i en storstad och det ösregnar så en smiter in på en restaurang, äter lunch och dricker vin och utanför regnar det fortfarande så en kan lika gärna sitta kvar och beställa in ett glas till. så kändes det. som en härlig målbild som plötsligt var sann.

poddy

 
såhär såg det ut igår när två töntar satt i myskläder och drack kaffe och poddade! avsnittet kommer om några dagar. SÅ STÅ UT!!!!!!!!!

1. en bild från en dag du aldrig kommer glömma.

 
första luckan i emily dahls julkalender handlar egentligen om en dag från i år som jag aldrig kommer glömma, men jag kom inte på något (dvs jag har redan glömt så det passar ju inte temat), så jag valde en dag från ett annat år som jag aldrig kommer glömma, och det är första gången jag fick en panikångestattack.
 
emmabodafestivalen 2011. dagarna innan vi skulle åka hade jag fått reda på att jag inte fick bo kvar i den lägenhet jag hyrt i andrahand i ett år, och att jag hade en vecka på mig att flytta ut. jag hade ingenstans att bo och skulle bli tvungen att flytta hem till mina föräldrar igen, vilket kändes som ett nederlag eftersom jag flyttat hemifrån för bara ett och ett halvt år sedan. det låter kanske inte så dramatiskt nu, men det här utgjorde ett enormt kaos inuti mig och kändes helt fruktansvärt. jag åkte till emmaboda i alla fall, för att få annat att tänka på innan det var dags att flytta.
 
några dagar in i festivalen. jag och min kille sitter i vårt tält en eftermiddag och vilar och pratar. helt plötsligt får jag ett enormt tryck över bröstet, jag kan knappt andas och måste kippa efter luft. jag tror på riktigt att jag håller på att få en hjärtattack. min kille och jag blir livrädda och han tar mig i handen och vi springer bort till sjukhustältet där det finns sjukvårdspersonal på festivalen. jag gråter och har så svårt att andas. det är något med hjärtat, säger jag. jag får lägga mig på en brits och sjukvårdspersonalen lyssnar på mina lungor, klämmer på min mage. det är inget fel på dig, säger dom. när åt du senast? har du sovit ordentligt? ser du till att få i dig tillräckligt med vatten? är du stressad? vid lunch, nja, ja, ja. jag lugnar ner mig men känner mig så otroligt frustrerad över att de inte verkar ta mig på allvar och frågar mig om mat när det känns som att mitt hjärta ska sluta slå. kom tillbaka om det blir värre säger dom. jag och min kille går och köper hamburgare. han är rädd, jag är ledsen, men det finns inget att göra.
 
resten av festivalen tror jag att jag har lunginflammation. men när jag senare kommer hem till min ihoppackade lägenhet i malmö som jag ska lämna dagen efter förstår jag att allting handlade om just det. sommaren är snart slut och jag har ingenstans att bo. jag hade min första panikångestattack och fick höra att det berodde på att jag inte ätit och druckit ordentligt. inuti mig var det en storm som bara inte fick plats i mitt bröst.

emily dahls bloggjulkalender.

precis som förra året tänkte jag vara med i emily dahls bloggjulkalender. hon har satt ihop 24 rubriker på temat "året som gått" och varje dag fram till julafton kommer det ett inlägg om det här. mer om julkalendern, om hur en kan göra för att vara med samt de tolv första rubrikerna finns att läsa om på hennes blogg här. hurra vad roligt! särskilt för en person (<-- jag) som gillar att blogga men som oftast inte har något vettigt att skriva om pga händer så otroligt lite i mitt liv. hej december!
 

andas genom mig.

 
igår hade min kör vegakören konsert tillsammans med uno svenningsson i en fullsatt kyrka. det är så sjukt kul att sjunga tillsammans med andra ska ni veta. jag älskar ju att stå på scen men har en helt fruktansvärd scenskräck när jag ska stå där själv i centrum. men tillsammans med andra smälter en in på ett bra sätt och känslan av att allting inte bara hänger på just mig är väldigt skön. och sen är det ju väldigt härligt att få tusentals applåder. så det var så jag spenderade min första advent. först i soffan hemma med min favoritperson, och sen tillsammans med 500 andra i st johanneskyrkan. härligt.
maria

MARIA

Hejhej, jag är 28 år, bor i bästa staden Malmö och jobbar som socionom.

Det bästa jag vet är att dansa, kisa mot solen, städa, Paris, öl på fredagar, kärlek, cykla och när saker blir som jag tänkt mig.

hejamaria@gmail.com


Follow on Instagram

Followarkiv


2019
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2018
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2017
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2016
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2015
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2014
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2013
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2012
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2011
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2010
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2009
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2008
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2007
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december


Senaste inläggenKategorier