en närmast helig upplevelse.

att titta på tv är inte alltid bara att fördriva tiden för mig. när jag tittar på bra saker på tv:n fylls jag på med energi och inspiration som får mig att orka fortsätta med allt det andra. det är som att ladda batterierna. tre av mina största intressen i livet är musik, kläder och feminism. alltså kan ni kanske tänka er hur mycket inspiration jag fått av att titta på dessa tre tv-programmen på raken ikväll: jills veranda med kakan, fashion och fittstim - min kamp. herregud. en närmast helig upplevelse att få fyllas på med energi av saker som får en att fundera, vända och vrida på saker och ting och inspireras.
 

surfboard

 
igår smsade sandra mig och sa att jag måste se klippet med beyoncé och jay z på grammy's. gjorde helt sonika det. DOG och började gråta. så JÄVULSKT bra????

140129

mornin! har inget roligt att rapportera. fortfarande förkyld och fortfarande massivt mycket att plugga. så det är vad jag ska göra idag, snora och läsa. hemma hos anne. men skönt att det redan är onsdag i alla fall!
 
PS. igår var ni extremt många här inne. väldigt skoj!
 
 

inspo till maria.

 
alltså att jag har en bästis som tar sig tid att göra en mapp till mig på pinterest där hon pinnar 159 bilder som inspiration till mig eftersom jag klagar på att jag saknar just inspiration. vilken kärlek!

vinter i malmö.

 
igår snöade det exakt HELA dagen i malmö. resultatet? det här. såhär "mycket" snö har vi inte haft i malmö på hela vintern. och det är faktiskt lite mer än det ser ut, om jag får skryta. för igår var det riktigt farligt att cykla, höll på att ramla flera gånger vilket dock också kan ha att göra med att jag cyklade så extremt långsamt pga just rädsla för att ramla. en minusgrad och jag är överlycklig för att jag får stanna inomhus hela dagen. är alltid tacksam över att bo i skåne, men lite extra tacksam på vintern som alltid är mild i jämförelse med övriga sverige.

140128

 
god morgon! jag är fortfarande förkyld så jag börjar dagen med denna power-bild på queen b. idag ska jag vara hemma och plugga hela dagen, har så himla mycket att göra dessa kommande två veckorna. phu. bara att sätta igång! 

balett.

när jag gick i åttan började jag dansa balett, för jag hade drömt om att göra det så länge. jag dansade i tre år ungefär och slutade eftersom jag tyckte att det var för jobbigt med "konkurrensen" på studion. jag vet inte hur mycket konkurrens mellan eleverna det verkligen var, men jag hade ganska dålig självkänsla och dåligt självförtroende och jämförde mig med de andra hela tiden. och eftersom jag "bara" dansade för att det var kul och inte för att jag ville bli proffs, tyckte jag inte att jag hörde hemma där lika mycket som de andra. så jag slutade. jag älskade verkligen att dansa balett och sedan jag slutade jag har hela tiden funderat på om jag någon gång kommer börja igen. jag har tänkt att det varit för svårt på "vuxennivå", att det varit för dyrt, att jag inte vågat testa i malmö. men i december så såg jag några klipp av svt-serien livet på operan och då bestämde jag mig bara för att jag måste testa att dansa igen. och idag var jag och sandra på första lektionen! vilken lycka. så himla roligt att dansa "på riktigt" igen (dvs inte på ett dansgolv på nätterna eller på friskis & svettis).
 
den här gången har jag förbjudit mig från att jämföra mig med någon annan än mig själv. jag hör hemma där lika mycket som alla andra och jag utgår bara från mig själv. jag behöver inte vara bäst för att få lov att vara där. jag vill bara dansa.
 
 

vecka 5.

måndag. fy fan! låg hela dagen igår nedbäddad i sängen och soffan pga världens halsont plus antydan till feber. boostade mig nåt så in i för att det inte skulle bli värre till idag. och jag tror att det har blivit lite bättre, även om det känns lite som att jag sväljer knivar emellanåt. men jag har VERKLIGEN inte tid att bli sjuk just nu så det får helt enkelt vara så. har två föreläsningar idag kl 9-16 och ikväll ska jag göra en extremt rolig sak som det inte går att missa. men mer om det sen! ska bara orka den här dagen först.
 
en betydligt trevligare kväll var i fredags med naturgodis, vin, gossip girl och nagellack.

ALL THAT I SEE, GIVE ME EVERYTHING.

igår vaknade jag precis lagom tidigt, tog en dusch åt lyxfrukost med frallor, lite korsord, tända ljus och så morgonpasset i P3 såklart.
 
kvällen innan hade jag spontanbokat en klipptid eftersom jag var hopplöst trött på mitt hår + i övrigt ganska trist med januari. headon ligger precis mitt emot min port, det var lagom långt avstånd tyckte jag (älskar att bo mitt i stan!!!).
 
håret hade hunnit bli riktigt långt men även riktigt slitet. frisören sa att håret längst ner kanske var typ 10 år gammalt!! inte konstigt det är stripigt då. 
 
typ två decimeter åkte bara rätt av! jag är så himla nöjd. har inte haft "kort" hår sedan jag var 16 eller 17 år kanske, så jag kände att det var dags för en förändring. känns mycket bra! 
 
vid tolv mötte jag upp sandra och vi promenerade bort till calypso som hade 50% på allting! vilken lycka. jag köpte en stickad tröja och en fuskpälsjacka. har ännu inte funderat klart om det är moraliskt försvarbart eller ej. 
 
efteråt gick vi för att äta lunch på sugar ditch, en av sakerna som står på vår bucket list för 2014. vi har skrivit 15 saker var på en lista över saker vi inte gjort innan som vi vill göra 2014. sjukt bra grej! 
 
hejhej.
 
alla burgare gick att få vegetariska, en väldigt bra grej. jag åt en burgare med fårost och tzatziki. fatta vad gott! rekommenderar verkligen sugar ditch. sen skildes vi åt och jag gick hem och tittade på tv med min kille hela eftermiddagen, och sen gick vi ut och åt på en annan hamburgerrestaurang. gott! kvällen avslutades med ett glas rött och några avsnitt breaking bad. härligt (men lite jobbigt för breaking bad är ju så sjukt spännande).

en helt vanlig lördag

igår var alltså dagen då jag klipte mig kort(are), köpte en fuskpälsjacka och åt hamburgare inte bara en utan TVÅ gånger på restaurang. stort!

antje jackelén

ikväll ska jag och sandra gå på studentafton och lyssna på antje jackelén som föreläser. jag är ju inte troende men jag tycker det är hemskt intressant att hon är den första kvinnliga ärkebiskopen i sverige så det ska bli fint att lyssna på hennes resa.
 
 

GREEN IS THE NEW BLACK.

 
här får ni lite inspirationsbilder på vackra växter, dock inte mina eftersom jag tenderar att döda alla blommor jag köper. är det inte för mycket vatten så är det för lite, och om vattenmängden är rätt så är ljuset fel. jag har en bakgrund med experter på det här tre generationer bakåt så en kan tycka att jag borde ha det i mitt blod, men icke. 

universitetet

 
igår hade vi föreläsning i universitetsaulan som ligger i anrika universitetshuset i lund. har aldrig varit där inne men herregud vilken byggnad. jag älskar ju byggnader med historia så ni kan ju bara tänka er att vara inne i denna kyrkliknande sal som har så mycket bakgrund i sig. ännu mer gåshuds-moment blev det när vår föreläsare påminde oss om att det bara är ett år kvar tills vi sitter här igen - när vi tar vår examen. sjukt! 

ostmackan och jag

 
HEJ här sitter jag och äter ostmacka och ser finurlig ur. jag är så trött och matt i huvudet efter en heldagsföreläsning om organisationer som dock var intressant men väldigt lång. sen så lite jobb i form av att svara på frisk & fri-mail ikväll som jag varit lite stressad över. och det är ganska jobbigt att svara på mail ibland för det är så många, vilket egentligen bara är positivit eftersom det betyder att vår verksamhet går bra. men mitt i allt det jobbiga får jag pepp, fina ord och komplimanger från volontärer, kolleger och främmande människor. det är så himla fint och jag blir glad långt in i själen. så fina människor jag får ha runt mig! 
 
och häromdagen var det en främmande människa som kom fram till mig och sa att mitt hår var så himla fint. jäklar vad såna småsaker kan värma. mitt mål ska definitivt vara att ge fler komplimanger och fina ord till både kända och okända personer jag möter det här året. nu ska jag kolla på senaste avsnittet av girls för det har jag inte hunnit göra än. peppen!!

rättviseförmedlingen.

lina thomsgård är en av de mest inspirerande personerna jag vet. hon är ett geni, fantastiskt rolig, smart och fin. jag har följt henne ganska länge och när jag hörde intervjun med henne i värvet blev jag ännu mer kär i henne. med hjälp av henne har rättviseförmedlingen blivit ett konkret verktyg med vilket en på ett enkelt sätt kan öka representationen av människor med olika kön, hudfärg, klass, ålder och funktion i paneldebatter, tv-program, tidningar och yrkesroller. rättviseförmedlingen visar att om en tycker det är svårt att hitta personer som inte är vita, medelålders- och medelklassmän till till exempel ett tv-program, så har en inte letat ordentligt. det finns många andra än vita män, som annars syns mest i det offentliga, som kan uttala sig i en tidning, spela skivor eller köra helikopter. blev tårögd av att läsa margret attladottirs text om lina thomsgård som nu lämnar rättviseförmedlingen.
 
jag försöker applicera rättviseförmedlingens tänk även i mitt eget liv och på den här bloggen. ni har flera gånger påpekat att jag lägger upp bilder som visar på ett likriktat ideal, med vita, smala kvinnor. och det gör jag, och det är svårt att argumentera emot det. ibland tänker jag att det ju inte är mitt fel att det här idealet som råder i samhället gör så att det nästan bara finns bilder på vita, smala kvinnor på internet. men det är inte sant. då har jag inte letat ordentligt, då får jag helt enkelt leta mer. för precis som lina thomsgård skriver, att syns och höras är makt, det är att få sätta agendan och beskriva sin verklighet. jag har inte så mycket makt i samhället och min blogg är sannerligen ingen enorm plattform, men jag har lika mycket ansvar som alla andra att se över vilka det är som får vara med på bild/synas/höras och därmed finnas representerade, på internet och överallt annars i samhället.
 

plugglistan.

 
jag har tidigare bloggat om hur svårt det är för mig att hitta musik som jag kan plugga till. jag kan nämligen inte lyssna på radio, för då lyssnar jag bara på vad de pratar om istället för att läsa/skriva. jag kan inte lyssna på musik jag brukar lyssna på, för om jag kan texten börjar jag omedvetet sjunga med och kan inte fokusera. därför måste jag lyssna på musik som jag gillar, men som jag inte lyssnat på tillräckligt mycket ännu för att ha lärt mig texterna. alternativt instrumental musik/musik på franska/andra språk jag inte kan. ibland lyssnar jag på relax- och medatitationsmusik, men det är mest när jag är orolig/stressad för då hjälper det bra. 
 
här är i alla fall den senaste i raden av plugglistor. jag måste ju uppdatera dem efter hand, eftersom jag till slut lär mig texterna när jag lyssnat tillräckligt många gånger..... håhåhå vilka problem, va.

feminism, jämställdhet och kvinnokamp i öppet arkiv.

 
jag älskar svts öppna arkiv. om en behöver lite styrka kan en kolla igenom de olika programmen som lagts ut om feminism och jämställdhet här. jag gillar speciellt den som heter "vad männen gör är alltid det rätta" som handlar om rösträttsrörelsen och suffragetterna, men även kvinnohistoria i sverige. programmet är från 1985. 
 
behöver en ytterligare pepp kan en lyssna på gudrun schymans tal på medborgarplatsen i lördags under manifestationen för sexuelt våld. fick tårar i ögonen när jag hörde det. gudrun gör mig hoppfull! 

ny vecka och ny termin.

igår började jag sjätte och näst sista terminen av socionomprogrammet. NÄST SISTA!!!!!! fattar ni hur sjukt? får nästan lite svindel när jag tänker på det. den här terminen kommer vi skriva c-uppsats/examensarbete och det känns sjukt läskigt men roligt. men den kursen börjar först i mars/april. 
 
idag har vi inget schemalagt så jag ska plugga hemma och läsa läsa läsa om organisationsteori. yey. ska inte gå ut i kylan förrän ikväll då jag ska träna flex. allting känns helt ok.
 

i refuse to have you break me.

i lördags tog jag på mig min nya randiga klänning och cyklade bort till sandra som ville bjuda oss på middag! och det tackar en ju inte nej till.
 
det var italienskt tema för hela slanten och det var LJUVLIGT!
 
fast desserten var inte italienskt för den hade sandra komponerat ihop själv. underbart.
 
och sen kollade vi på P3 guld, lekte lekar, matade hunden med chips och tittade på beyoncé-videor tills kvällen blev sen natt. känner mig så lyckligt lottad för att jag får ha så fina personer i mitt liv! 

min kamp del 2

jag har funderat, läst och pratat massor om det här sedan i torsdgs. och självklart förstår jag en del av kritiken. men jag tycker att det är ganska konstigt att folk är så otroligt ifrågasättande mot belindas val av frågeställningar. som att hur frågor är formulerade är viktigare än resultatet? eller svaren på frågorna? eller vad en gör med frågorna? vilken hang-up det blivit på just "har feminismen spårat ur/gått för långt" vilket hon inte ens undrar, det är en presstext från svt. känns som att hela debatten fokuseras kring några enstaka ord sammansatta i en fråga.
 
sen vad det gäller att programmet är ytligt. det kanske det är. men måste allt vara djupt? måste EN person behöver göra allt - belysa alla frågor och ta upp alla teman, stora som små? är det inte ok att vissa saker är avgränsade ibland? jag tycker det påminner lite om när en ska diskutera t.ex. mäns våld mot kvinnor då det alltid är någon jävel som säger "men varför pratar du inte om kvinnor som slår män, det finns  faktiskt också". ja det finns, men det är inte samma sak. fittstim - min kamp är EN berättelse, EN personlig betraktelse. jag håller inte med belinda i de funderingar hon har, det är inte det jag menar, och jag förstår er som menar att det är förlöjligande att ställa så provocerande frågor. men jag tycker att hon har rätt att fundera. och ur det hämtar jag kraft. feminismen har inte gått för långt och kommer antagligen aldrig att kunna gå "för långt". jag ser både djup och yta i den feministiska värld jag har runtomkring mig, och båda är helt ok. jag ser också, precis som gudrun schyman, ett feministiskt genombrott, och jag tycker inte att det på något sätt står i motsättning till fittstim - min kamp.

dancing on them tables ain't got no cares, no sorrows

igår satte jag på mig en lurvig kofta och en lång skjortblus för att göra mig redo för aw. ja, trots att jag inte jobbat menar jag att jag var förtjänt av after work.
 
utanför var det snökaos, världens blåst + snö. men det syns inte på den här bilden för jag kunde inte fånga det för det blåste så snabbt........
 
jag mötte upp mina klassisar felicia och anne för att äta mat, det blev på spot (obs restaurangtips i malmö, supergott obs). och så carpade vi lite diem och beställde in en flaska vin.
 
sen gick vi till grand och drack en öl. sjukt fint är det där! obs alltså detta är utanför, vi satt ej ute i denna kylan.
 
här är anne och felicia! så fina.
 
sen vi gick en trappa ner och in i nästa dörr och ytterligare åtta trappor upp.
 
för att komma till biljardhallen! så pepp på att spela biljard, inte gjort det på typ tio år eller mer säkert.
 
och så drack vi öl och spelade biljard. extremt trevligt och härlig fredag!

lördag

godmorgon! det är kolsvart ute och snöar utav bara helv. eller snöblandat regn är det ju, och extremt mycket blåst. inte så mys. som tur är så lägger sig snön inte utan smälter bort direkt. jag är uppe i ottan denna lördagsmörra eftersom jag ska leda en utbildning i vårt förebyggande arbete body talk för ett gäng frisk & fri-volontärer. en heldagsutbildning! det har jag aldrig gjort innan. men materialet kan jag nästan innan och utan så det ska nog gå bra. och ikväll ska jag bli bjuden på middag hos sandra. inte illa med andra ord! 
 
här sitter vi och har en paneldiskussion i somras när vi hade öppet hus och firade föreningens 30-årsjubileum.

min kamp

jag vet inte jag... kanske är jag optimist ut i fingerspetsarna men jag kände mig stärkt av att se fittstim-programmet igår. och när jag öppnar datorn idag och ser alla arga reaktioner, jag vet inte. blir ledsen. jag känner inte igen mig i kritiken. jag tycker inte att jag såg det som kritikerna menar sig ha sett. maria sveland skriver att belinda olsson i programmet svarar "ja" på frågan om feminismen gått för långt. har vi sett samma program, undrar jag då? eller förklarade jag de teoretiska kraven för att kalla sig feminist för min kille precis just exakt då när hon svarade ja på denna provocerande pr-fråga? 
 
efter programmet sändes ju debatt om samma ämne. gudrun schyman menade att det är en intressant skildring av belindas personliga syn, hennes erfarenheter. och ja, den heter ju "min kamp". hon gör inte anspråk på att hennes bild ska vara allmängiltig. det är t.ex. massvis av saker som belinda säger/undrar över i programmet som jag som feminist inte känner igen mig i, men det betyder väl inte att belinda har fel och jag har rätt? belinda tar avstamp i sina erfarenheter, jag tar avstamp i mina. jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att frågorna ställs och analysen görs av en person som är feminist, som säger att hon är feminist flera gånger i programmet, och som varit feminist hela sitt liv. visst är feminismen kanske splittrad, och det finns säkert både fördelar och nackdelar med det. för mig blev programmet en nytändning, det gav mig kraft. jag tänker att detta nu ger oss chansen att bli mindre splittrade i så fall, att enas. att bedriva aktivism. att nå ut till ännu fler.

håret

 
hej! idag har jag sprungit tre km *pause for reaction*, ätit pannkakor, fikat och pluggat med sandra. ingen dålig dag alltså! och när jag tänkte att jag inte orkade mer för den här dagen bestämde jag mig för att ändå orka färga den där jävla utväxten som jag gått och stört mig på i några veckor. och se så härlig jag blev!! älskar att färga håret!!!!  
 
nu tittar jag på nybyggarna på femman. extremt blandade känslor inför det programmet. kanske forumelerar jag dom någon gång. 

min kamp

 
lyckan i att slå på radion såhär på morgonkvisten och höra att belinda olsson är gäst i morgonpasset. älskar belinda. ikväll har dessutom hennes program premiär på svt1, "fittstim - min kamp". ser sjukt mycket fram emot att se den! har tyvärr missat all denna massiva kritik de pratar om att hon fått för serien, pga, jag vet inte? för att jag inte är på twitter längre kanske. jaja. kvällens program följs av en debatt om det hela dessutom. ser fram emot denna kvällen! 

kyla

alltså när jag läser i underbaraclaras blogg att det varit minus 27 grader hos henne............. det GÅR liksom inte att förstå?? idag när jag var ute var det så jävulskt kallt, höll på att frysa IHJÄL och så kollade jag på termometern och den visade tre plusgrader. ??????????? jag förstår inte? hallå? hade jag svimmat om jag befunnit mig i 27 minus? kan någon snälla förklara. det är så himla kallt här och så är det inte ens minusgrader. hoppas vi slipper skiten i år.
 
det är i och för sig många saker jag inte förstår. varför en inte behöver stänga av sin macbook t.ex., eller varför min kille gillar action/thriller-filmer. och rymden ska vi inte ens prata om.

tre minuter om miss skinny.

 
nu har vi på frisk & fri summerat vår kampanj miss skinny. den fick enorm uppmärksamhet – som ni säkert minns var det både ris och ros. här visar vi de positiva sidorna av kampanjen och hur den har påverkat vår förening. tack för uppmärksamheten!
PS. får gåshud av att titta på den här filmen.

morgonstund har.......

god morgon! vaknade fem minuter innan klockan ringde idag, dvs 07:55. jag gillar min inre sovklocka, funkar väldigt bra för mig att gå och lägga mig och gå upp samma tid varje dag. mkt bra!! känner mig sådär *härligt* stel i kröppa efter träningen igår. men skit i det nu. nu är det dags att sätta igång och plugga igen. spyr snart på denna text men ändå stolt över vad jag lyckas åstadkomma på tre dagar. igår satt jag på biblioteket och pluggade och var hundra gånger mer effektiv i tre timmar än jag varit på en hel dag när jag pluggar hemma. tydligt vad som funkar bäst alltså. jaja hej med er!
 
 

"ditt barn behöver banta"

på tal om förra inlägget vill jag tipsa er om podd nr 14 av kitty och pers föräldrapodd "poddy-lo" där min vän och kollega hanna kihlander är med i egenskap av pressansvarig för frisk & fri - riksföreningen mot ästörningar. de pratar om hur en ska göra för att överföra sunda ideal på sitt barn, men jag tycker att allt de pratar om går att överföra från barnperspektivet på alla i samhället. det en inte ska säga till sina barn ska en till exempel inte heller säga till sina kolleger, familjemedlemmar, vänner eller bekanta tycker jag. hanna pratar även om hur en kan känna igen tecken på ätstörningar hos sina närstående och hur en ska bemöta det. väldigt värdefulla tips. tycker att alla ska lyssna på det här viktiga avsnittet! 
 
här hittar ni del 1 och här hittar ni del 2 av avsnitt 14.
 

H&M+

 
jag känner bara starkare och starkare avsky inför h&m som företag. jag tycker att det är sjukt att det ens behöver finnas något som heter "H&M+", jag tror att kunderna hade kunnat hitta rätt storlek även om alla storlekar bara hade funnits under "vanliga" märkningen. de behöver inte märka ut vad de tycker är plus och inte. sen vet jag inte hur mycket en ska diskutera vilken storlek modellen på bilden ser ut att ha, men det är väl rimligt att anta att även de "större modellerna" egentligen är mindre än den storlek de ska representera, eftersom det tenderar att vara så i hela modevärlden när det gäller alla storlekar. 
 
sen tycker jag inte att det är rätt av emma igelström att säga att det är HEMSKT att påstå att modellen är plus, att hon är helt normal. jag tycker att det tyder på en värdering av olika kroppar och att innebörden blir att plus-size är hemskt och normal är eftersträvansvärt. ingen kroppsstorlek är mer normal än någon annan.

you light up my day.

 
god morgon måndag! blev chockad när klockan ringde imorse. fattade inte att det var måndag? phu. vill inte klaga men det känns lite jobbigt att jag har en hel skrivarvecka framför mig nu där jag bara ska vara hemma och skriva. mår dåligt av att bara sitta hemma hela dagen. kanske får gå till biblioteket sen. måste ju dock öva på detta eftersom jag har *den lille* c-uppsatsen framför mig i vår så jag måste hitta något sätt som funkar bra för mig och min hjärna. annars? något roligt möte i veckan har jag faktiskt, och den blåa klänningen på översta bilden hittade jag på myrorna för 60 kr för någon vecka sedan och jag har mer eller mindre bott i den sen dess. nu sitter jag med tända ljus och kollar på den rosa malmö-himlen och dricker morgonkaffe. ljuvlig stund.

fredagslistan

Tanke du ofta tänker.
"det kanske inte är så farligt ändå"

Så ser ditt skrivbord ut just nu.

Det ser du fram emot.
våren, färga utväxten, kolla på massa serier i helgen.

3 saker som bara måste hända innan du dör.
får ångest av bara frågan.

Ord/mening du använder ofta.
"det är heeeelt sjukt"

Den mest använda appen i din mobil.
instagram.

Ett citat som passar dig.
inget citat men jag hittade den här listan, "26 problems only anxious people will understand", och kände väldigt starkt att DETTA ÄR JAG.

Då är du genuint glad.
när jag dansar.

Något du stör dig på.
människor som bara pratar om sig själva.

Sak du skäms en del över.
att jag ibland tänker att jag är bättre än andra.

Sak du är stolt över.
mitt jobb i frisk & fri.

Då mådde du senast riktigt gott.

nyårsafton!

Något du bör ta tag i.

om jag får skryta lite så är jag ganska bra på att ta tag i saker direkt så jag säger inget!!

 

listan är snodd av hanapee.

saker jag stör mig på.

nu är detta visserligen en artikel från 1997 och det var ju länge sedan, men ändå. även om innehållet i den här artikeln intresserar mig blir jag så fruktansvärt irriterad på att författaren beskriver alla kvinnor som intervjuats utifrån civilstånd. gifta kvinnor behöver tydligen inte definieras med ålder utan bara utifrån att hon är gift. vid männens citat däremot står det ingenting om huruvida de är gifta eller ensamstående. pensionären behöver inte heller beskrivas utifrån ålder utan det räcker med civilstånd och kön. fan vad irriterad jag blir. hela artikeln är såhär. dessutom beskrivs den allmänna socionomen i artikeln hela tiden som "han", trots att 90% av de som jobbar som socionomer är kvinnor. 
 
nu kan en ju tycka att detta är petitesser, men många bäckar små.......

remember:

 
god morgon! en sån här långsam dag i slutet av veckan gäller det att samla ihop alla ens krafter och maximera en själv för att få någonting gjort. vet att jag i förrgår skrev att jag älskade att plugga men herregud vad jag hellre hade velat gå till ett jobb idag och jobba än att sitta hemma och försöka skriva ett paper. men hur som helst så är det just det jag ska göra i alla fall. ska peppa mig själv med att jag efter lunch får gå ut en powerwalk med några nya poddar i öronen som belöning om jag har börjat skriva på uppgiften. jaja let's do this! 

det jag brinner för.

alltså mitt jobb i frisk & fri....... ALLTSÅ. jag har precis kommit hem från ett infomöte som vi höll för personer som vill bli nya volontärer. fick träffa tre helt fantastiska kvinnor som delade med sig av sig själv och inspirerade mig på ett helt otroligt sätt. jag vill rekommendera alla att engagera sig i någonting en brinner för. att vara aktiv i en ideell förening är något av det roligaste jag vet, det ger mig så himla mycket att det är svårt att beskriva. leta upp en förening eller organisation som sysslar med det du brinner för, starta en egen förening om det inte finns någon. starta en studiecirkel med dina vänner för att diskutera ämnen eller läsa böcker, gå med i ett politiskt parti eller gå med i ett forum eller diskussionsgrupp som handlar om det du är intresserad av. det stärker en på ett alldeles särskilt sätt att få dela tankar med andra som är intresserad av samma sak eller varit i samma situation som en själv. så himla fantastiskt. 
 
jag har turen att till och med få ha en liten anställning i den förening som arbetar med det jag brinner för. vilken lycka. frisk & fri är en ideell förening som arbetar för ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva. om du är intresserad av föreningen eller det vi gör kan du läsa mer här.
 

en bra sak

 
en bra sak är det här nagellacket som jag fick av min bästa sandra i julklapp! holographic nails från isadora. nu går det ju inte att fånga på bild så fint som det är i verkligheten men HERREGUD vad det glittrar!! älskar det.

sista dagen på praktiken.

idag gör jag min sista dag på min praktikplats på enheten för ekonomiskt bistånd inom socialtjänsten i malmö. det känns så sjukt! tänk att jag har varit där varje dag i fyra månader. känns som jag blivit vuxen den här terminen. i alla fall i relation till mitt kommande yrke. så fullkomligt stor skillnad mellan att läsa om en sak i en bok och att göra saken i verkligheten. och samtidigt lättnaden i att känna att alla de där böckerna faktiskt lärt mig något också. jag älskar att plugga och att läsa om teorier. jag kommer sakna det. hur som helst. jag har i alla fall bakat kladdkaksmuffins som jag ska ta med mig och bjuda på idag och så har jag köpt presenter till mina fina handledare. nu gör vi den här onsdagen!
 

what would beyoncé do?

nu har jag kommit fram till att mitt nyårsmål får bli att vara lite mer som beyoncé. låter kanske sjukt töntigt men jag tänker såhär: beyoncé skäms inte för någonting. hon skäms inte för sin kropp eller sitt utseende eller sina kläder. hon är extravagant och modig. hon väljer själv vilka personer hon vill jobba med. hon är feminist och kämpar för jämställdhet. hon jobbar hårt. hon bestämmer själv och gör saker på sina egna villkor. hon är kärleksfull och varm. hon kräver mer. hon står upp för sig själv och vad hon tycker. så vill jag vara och jag tycker att beyoncé är en bra målbild, något att sträva efter när saker och ting blir för abstrakta. vad skulle beyoncé gjort, ska jag då fråga mig själv. 
 
mest behöver jag fokusera på är att inte skämmas och att vara modig. när jag är rädd för något tänker jag tvinga mig själv att göra det och trösta mig själv med att tänka ut vad det värsta som kan hända är. om det värsta som kan hända är något som jag kan hantera, då ska jag fan göra det.

redo.

nu känns det nästan som att det nya året har börjat på riktigt. ny vecka och trots att det var röd dag idag gick jag upp i tid, tränade afro med sandra (så himla kul) och sen har jag hängt med felicia och anne hela dagen. mysigt! men imorgon ska jag till min praktikplats igen efter ledigheten. dock har jag bara två dagar kvar där innan jag ska återgå till skolan. det är både skönt och tråkigt att sluta där. det har varit helt fantastiskt roligt men det ska bli skönt att återgå till att vara student igen, med lite friare schema. bara ett år kvar som student nu. helt sjukt. annars har jag skrivit in massa saker i min almanacka och fyllt på min pinterest med massa inspiration för det nya året. det känns härligt, 2014.
 

if you're keeping your promise i'm keeping mine

 
det bästa med att vara ledig är ju att göra sånt som en ofta tänker att en ska/borde/vill göra men som en aldrig annars hinner. några sådana saker som jag velat göra och som jag först nu under min veckas ledighet hunnit göra är till exempel att lägga pussel, sova utan att ställa klockan, kolla på serier i flera timmar i rad i sängen, kolla på film mitt på dagen och putsa fönster vilket jag gjorde idag. hade tänkt att det skulle ta någon timme att putsa tolv(!) fönster men det gick på bara 45 min. det jag älskar med att städa är att en ser resultatet direkt. älskar den bekräftelsen. jag har också lyssnat igenom gamla avsnitt av hannah & amandas podcast när jag inte har några nya att lyssna på, det är så himla härligt. det finns få personer som inspirerar mig så mycket som dom! det gör mig glad. en annan sak som är härlig med att vara ledig (förutom massa tid med ens man) är att en har tillräckligt med tid för att bli inspirerad.
 
och så har jag lyssnat på beyoncé exakt hela dagen. på tal om inspiration liksom. 

jag tror jag stannar här ett tag till

 
måste säga att jag var väldigt skeptisk när min kille ville köpa höj- och sänkbara sängar till vår nya lägenhet i somras. onödigt, tänkte jag. men nu när vi har det.... alltså?? fattar ni hur underbart och skönt det är att sitta såhär och äta frukost och titta på serier? jag gör det nästan varje helg. svårt att ta sig där ifrån sen.

queen bey.

 
ALLTSÅ. min kärlek till beyoncé är obeskrivlig efter att jag kollat igenom alla hennes videor från nya albummet. obeskrivlig.

sol och morgonyoga.

 
fyra bilder från de senaste dagarna. dagarnas skum, spegeln, malmö som tror att det är vår och en bild från imorse när jag och sandra gick upp tidigt för att gå på yoga. nu har jag ätit rester och tittat på fröken frimans krig. alltså så bra serie?! alla måste se, finns på svtplay. så himlans bra. och så har jag jobbat med frisk & fri i form av att skriva en halvårsrapport. många rapporter blir det per år, månadsrapporter, halvårsrapporter och årsberättelser. men det är kul tycker jag! nu vet jag inte vad jag ska göra vad som återstår av denna lördag. vila tror jag att det får bli.

dagarnas skum.

 
igår såg jag och sandra filmen dagarnas skum på bio. en väldigt härlig och konstig film som jag tycker att ni alla borde se! vi såg den på biograf spegeln som är min favoritbiograf. det kostar bara 70 kr för studenter/ungdomar under 26 år och så är det en av fyra kravmärkta biografer i sverige. dessutom A-märker de sina filmer, bara det liksom. tips tips.

you light up my day.

 
alltså inte nog med att en får ha massa härliga vänner över på nyårsafton, de tog även presenter med sig! herregud vilken lyx. 
 
här kommer receptet till den ljuvliga chokladskrubben som jag fick av sanne och emelie. receptet kommer ursprungligen från bloggen träningsglädje:
1,5dl socker
0,5dl kokosolja 
0,5dl kakao
blanda ihop ingredienserna och kleta in era kroppar och sen kan ni gå runt och lukta på er själv resten av dagen! 
 

jag ska älska dig ännu mer 2014.

på nyårsaftons-dagen kom sandra hem till mig tidigt för att hjälpa till med maten och pynta lägenheten. det jobbet tog hon seriöst och hängde serpentiner på nästan varenda kvadratmeter!
 
vi blev väldigt nöjda med dukningen!
 
vi fick möblera om lite för att få plats med ett långbord i mitt vardagsrum. vid sju-tiden trillade de andra in.
 
jag är sämst på drinkar så jag gjorde det enkelt för mig genom att köpa dessa mini-bubbelflaskorna och bjuda på som fördrink.
 
till förrätt hade vi gjort en toast med rödbetor, chèvreost, honung och valnötter. alltså den kombon är typ det godaste jag vet.
 
det blev mycket lek med konfettin. kvinnosymbolen står för johannas nyårslöfte, "krossa patriarkatet".
 
huvudrätten bestod av hasselbackspotatis, rotfrukter i ugn, marinerad tofu och världens godaste sås på balsamvinäger. och så sallad i massvis, såklart.
 
här vill jag visa min nya klänning, det är spets och jag älskar den pga känner mig som att jag ska gå på proom i den.
 
sen kom linnea in i bilden och ville posera som en jägarfamilj med alice.
 
vi hade komponerat ihop ett litet nyårsquiz om året som gått som blev mycket uppskattat!
 
här har vi team riot girls som kämpar. på andra sidan hade vi team girls riot. stor variation på namnen med andra ord!
 
konfetti!!!
 
sen blev det lek med tomtebloss istället. här har vi min fina vän anne som har glitter i ögonbrynen! 
 
sanne och emelie lekte också med tomteblossen. eller, det gjorde vi faktiskt allihopa.
 
till efterrätt blev det glace au four!
 
och sen gick vi ut på balkongen och skrek gott nytt år! vi vågade inte gå ut pga hund + extremt många som skjuter raketer på möllan = livsfarligt. tryggt från balkongen! 
 
gott nytt år!
 
gott nytt år! 
 
gott nytt år! 
 
sen gick vi in och dansade.
 
och pussades!  och sen har jag inte fotat mer för sen drack vi bubbel och dansade konstant tills klockan slog fyra, så här kommer några av sandras fina bilder istället: 
 
alltså lyckan, den är så fullkomligt total. en helt fantastisk kväll och en av de bästa nyårsaftnarna någonsin!

hej 2014!

 
alltså vilken underbar dag jag haft. storstädat hela lägenheten och diskat i flera timmar med några poddar i öronen. låter kanske tråkigt men jag älskar att städa pga efteråt infinner sig ett lugn inom mig och jag mår så himla bra då. det var rätt så mycket att städa upp efter tisdagens festligheter. herregud vilken kväll det var. i present fick jag en chokladskrubb av min vän emelie, och idag testade jag den. HE-RRE-GUD vilken ljuvlig grej alltså! jag är nu len som en barnrumpa + luktar choklad = underbart. sen gjorde min kille pannkakor till mig och nu ska jag på bio. känner mig lycklig och harmonisk. hej med er!

nyårslistan 2013.

gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
ja! till exempel så tatuerade jag mig. jag har också flyttat in en trerumslägenhet, det har jag aldrig gjort förut. jag har även haft praktik på min utbildning och nästan jobbat som en riktig socionom. jag har också färgat håret rött hos en frisör för första gången. anmält mig som organdonater och lämnat blod har jag också gjort.

har du några nyårslöften?
stressa så lite jag bara kan. försöka undvika katastroftänkande som jag vanligtvis är så bra på. träna två gånger i veckan. köpa mindre nyproducerade kläder. köpa mer ekologiskt, inte bara mat utan även tvättmedel, städprodukter, hygienartiklar osv. 
 
blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
nej.
 
vilka länder besökte du?
bara frankrike, fast det är i och för sig inte så bara. jag tror inte ens jag varit i köpenhamn i år? sjukt! däremot har jag varit fyra gånger i stockholm. inte illa (fast jag vet att det ligger i sverige alltså). sen hade jag även en fantastisk minisemester i vår stuga i blekinge tillsammans med ett fint gäng, även det i sverige dock.
 
är det något du saknar år 2013 som du vill ha år 2014?
jag vill gärna hitta tillbaka till min stil och klä mig fint istället för bara enkelt och praktiskt, som jag gjort nästan hela året. kläder är viktigt för mig och om jag känner mig fin blir jag mer trygg i mig själv.
 
vilka datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
8 december då jag och min kille varit tillsammans sex år. 
 
vad var din största framgång 2013?
om en ska se till mina mål för det här året så var två av dem att jag skulle köpa så mycket ekologiskt som möjligt och göra mer mat själv, och det har jag verkligen lyckats med måste jag säga. det är också en framgång att jag klarat av ännu ett år i skolan trots extrajobb som gjort att jag känt mig ständigt halvstressad. 
 
största misstaget?
att vi inte dubbelkollade vår nya lägenhet en extra gång innan vi flyttade upp alla flyttkartonger på dagen vi skulle flytta. hade vi gjort det hade vi kunnat bespara oss en hel del jobb och tårar. det är mitt tips till er alla: när ni ska flytta in i en ny lägenhet, gå alltid upp i lägenheten en gång INNAN ni börjar bära lådor och kolla så allt är som det ska. 
 
bästa köpet?
vår soffa som vi köpte när vi flyttade in i vår nya lägenhet, en svart spetsklänning som jag ska ha på mig på nyårsafton, en grön klänning med markerade axlar som jag hittade på en loppis i stockholm, mina blå new balance-skor som jag fick för halva priset och min fjällrävenryggsäck.
 
vad spenderade du mest pengar på?
mat och öl gissar jag på. och en hel del godis.
 
gjorde någonting dig riktigt glad?
massor! att jag trivts så bra på min praktikplats. att jag fått vara lycklig och frisk. att jag och min pojkvän varit tillsammans i sex år. att det var en bra sommar rent vädermässigt. att jag är starkare än jag tror.
 
gjorde någonting dig riktigt ledsen?
ja. min mamma fick ligga på sjukhus i två veckor i början av sommaren och då var jag ledsen varje dag. det gjorde mig också riktigt ledsen att vi hade stora problem med vår lägenhet när vi flyttade in, så flytten blev uppskjuten och problemen kvarstod ett tag efter att vi flyttat in. 
 
vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2013?
veronica maggio - sergels torg, bob dylan - forever young, beyoncé - radio, iggy azalea - work, fleetwood mac - everywhere, håkan hellström - det kommer aldrig va över för mig, daft punk - get lucky.
 
var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
jag var nog gladare jämfört med förra året i alla fall. på det stora hela har jag varit väldigt glad väldigt länge, det är jag tacksam för.
 
vad önskar du att du gjort mer?
trott på mig själv.
 
vad önskar du att du hade gjort mindre?
haft ångest.
 
blev du kär i år?
ja, ännu mer kär i min fina kille.
 
favoritprogram på TV?
girls, parenthood, orange is the new black, how i met your mother, ally mcbeal (hehe, streckkollade hela sommaren), parks and recreation, new girl.
 
bästa boken du läste i år?
bok? har jag läst någon bok i år? vet inte om jag läst något annat än kurslitteratur. en bok jag vet att jag börjat läsa är "konsten att vara kvinna", men den var så dålig att jag var tvungen att sluta läsa. jag har också läst halva boken "lev med din kropp" den var jättebra. rekommenderar den till alla som inte har så bra självkänsla när det kommer till kroppen. fast jag kan som sagt bara tala för halva boken.
 
största musikaliska upptäckten?
jag måste nog säga beyoncé. klart att jag har lyssnat på henne tidigare någon låt här och där, men detta året har jag verkligen upptäckt henne. (på andra plats säger jag agnes via så mycket bättre).
 
vad gjorde du på din födelsedag 2013?
jag hjälpte min storebror och hans sambo att flytta till deras nyinköpta fantastiska hus! hela dagen flyttade vi och packade upp, och på kvällen när jag kom hem hade min kille lagat middag och dukat upp med vin och presenter. väldigt fin dag! (OBS min födelsedag firades också en vecka senare med dunder och brak och bubbel)
 
finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?
om jag sluppit vara ledsen över saker som hänt mig/oss av ren otur.
 
vad fick dig att må bra?
att jag fick sommarjobba tillsammans med sandra. hon la lappar i min väska i smyg, bjöd på cola och kom till undsättningen en gång när jag fick panik och började gråta inne hos en vårdtagare. de tilfällena då jag åkt iväg tillsammans med mina vänner har också fått mig att må riktigt bra, det är något speciellt när en umgås nära och är tätt inpå ett par dagar. konserterna jag varit på. min praktikplats på ekonomiskt bistånd. när vi började veckohandla. min familj. 
 
hur skulle du beskriva din stil år 2013?
föränderlig. "modernt" ena dagen och "vintage" den andra, känns det som. huller om buller. 
 
vem saknade du?
jag har saknat felicia och anne som jag annars brukar hänga med varje dag i skolan, men nu när vi haft praktik har vi inte kunnat ses alls särskilt ofta.
 
den bästa nya personen du träffade?
mina handledare på min praktikplats.
 
mest stolt över?
min och min pojkväns relation.
 
högsta önskan just nu?
lite fint är det ju att det jag skrev som högsta önskan förra året har slagit in nu. vilken lättnadskänsla! högsta önskan just nu är bara att jag får vara lycklig nästa år och att mina nära och kära får vara friska.

julisar

 
såhär en vecka och några dagar efter jul kommer här två bilder på några av mina julklappar! en fin karaff från min praktikplats, ett set med handkräm från mitt jobb frisk & fri, världens bästa bok urban vintage och nagellack av sandra, chanelnagellack av min kille och alfapet av min storebror. och ett presentkort av min lillebror som jag köpte en parfym för, roses de chloé. tänkte att en ny doft kunde passa bra inför det nya året. förutom det fick jag en massa praktiska saker som ett linne, strumpor, raggsockar, stekspade, grytlappar och bestick. så fint!
maria

MARIA

Hejhej, jag är 28 år, bor i bästa staden Malmö och jobbar som socionom.

Det bästa jag vet är att dansa, kisa mot solen, städa, Paris, öl på fredagar, kärlek, cykla och när saker blir som jag tänkt mig.

hejamaria@gmail.com


Follow on Instagram

Followarkiv


2019
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2018
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2017
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2016
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2015
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2014
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2013
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2012
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2011
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2010
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2009
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2008
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2007
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december


Senaste inläggenKategorier