nyårslistan 2013.

gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
ja! till exempel så tatuerade jag mig. jag har också flyttat in en trerumslägenhet, det har jag aldrig gjort förut. jag har även haft praktik på min utbildning och nästan jobbat som en riktig socionom. jag har också färgat håret rött hos en frisör för första gången. anmält mig som organdonater och lämnat blod har jag också gjort.

har du några nyårslöften?
stressa så lite jag bara kan. försöka undvika katastroftänkande som jag vanligtvis är så bra på. träna två gånger i veckan. köpa mindre nyproducerade kläder. köpa mer ekologiskt, inte bara mat utan även tvättmedel, städprodukter, hygienartiklar osv. 
 
blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
nej.
 
vilka länder besökte du?
bara frankrike, fast det är i och för sig inte så bara. jag tror inte ens jag varit i köpenhamn i år? sjukt! däremot har jag varit fyra gånger i stockholm. inte illa (fast jag vet att det ligger i sverige alltså). sen hade jag även en fantastisk minisemester i vår stuga i blekinge tillsammans med ett fint gäng, även det i sverige dock.
 
är det något du saknar år 2013 som du vill ha år 2014?
jag vill gärna hitta tillbaka till min stil och klä mig fint istället för bara enkelt och praktiskt, som jag gjort nästan hela året. kläder är viktigt för mig och om jag känner mig fin blir jag mer trygg i mig själv.
 
vilka datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
8 december då jag och min kille varit tillsammans sex år. 
 
vad var din största framgång 2013?
om en ska se till mina mål för det här året så var två av dem att jag skulle köpa så mycket ekologiskt som möjligt och göra mer mat själv, och det har jag verkligen lyckats med måste jag säga. det är också en framgång att jag klarat av ännu ett år i skolan trots extrajobb som gjort att jag känt mig ständigt halvstressad. 
 
största misstaget?
att vi inte dubbelkollade vår nya lägenhet en extra gång innan vi flyttade upp alla flyttkartonger på dagen vi skulle flytta. hade vi gjort det hade vi kunnat bespara oss en hel del jobb och tårar. det är mitt tips till er alla: när ni ska flytta in i en ny lägenhet, gå alltid upp i lägenheten en gång INNAN ni börjar bära lådor och kolla så allt är som det ska. 
 
bästa köpet?
vår soffa som vi köpte när vi flyttade in i vår nya lägenhet, en svart spetsklänning som jag ska ha på mig på nyårsafton, en grön klänning med markerade axlar som jag hittade på en loppis i stockholm, mina blå new balance-skor som jag fick för halva priset och min fjällrävenryggsäck.
 
vad spenderade du mest pengar på?
mat och öl gissar jag på. och en hel del godis.
 
gjorde någonting dig riktigt glad?
massor! att jag trivts så bra på min praktikplats. att jag fått vara lycklig och frisk. att jag och min pojkvän varit tillsammans i sex år. att det var en bra sommar rent vädermässigt. att jag är starkare än jag tror.
 
gjorde någonting dig riktigt ledsen?
ja. min mamma fick ligga på sjukhus i två veckor i början av sommaren och då var jag ledsen varje dag. det gjorde mig också riktigt ledsen att vi hade stora problem med vår lägenhet när vi flyttade in, så flytten blev uppskjuten och problemen kvarstod ett tag efter att vi flyttat in. 
 
vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2013?
veronica maggio - sergels torg, bob dylan - forever young, beyoncé - radio, iggy azalea - work, fleetwood mac - everywhere, håkan hellström - det kommer aldrig va över för mig, daft punk - get lucky.
 
var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
jag var nog gladare jämfört med förra året i alla fall. på det stora hela har jag varit väldigt glad väldigt länge, det är jag tacksam för.
 
vad önskar du att du gjort mer?
trott på mig själv.
 
vad önskar du att du hade gjort mindre?
haft ångest.
 
blev du kär i år?
ja, ännu mer kär i min fina kille.
 
favoritprogram på TV?
girls, parenthood, orange is the new black, how i met your mother, ally mcbeal (hehe, streckkollade hela sommaren), parks and recreation, new girl.
 
bästa boken du läste i år?
bok? har jag läst någon bok i år? vet inte om jag läst något annat än kurslitteratur. en bok jag vet att jag börjat läsa är "konsten att vara kvinna", men den var så dålig att jag var tvungen att sluta läsa. jag har också läst halva boken "lev med din kropp" den var jättebra. rekommenderar den till alla som inte har så bra självkänsla när det kommer till kroppen. fast jag kan som sagt bara tala för halva boken.
 
största musikaliska upptäckten?
jag måste nog säga beyoncé. klart att jag har lyssnat på henne tidigare någon låt här och där, men detta året har jag verkligen upptäckt henne. (på andra plats säger jag agnes via så mycket bättre).
 
vad gjorde du på din födelsedag 2013?
jag hjälpte min storebror och hans sambo att flytta till deras nyinköpta fantastiska hus! hela dagen flyttade vi och packade upp, och på kvällen när jag kom hem hade min kille lagat middag och dukat upp med vin och presenter. väldigt fin dag! (OBS min födelsedag firades också en vecka senare med dunder och brak och bubbel)
 
finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?
om jag sluppit vara ledsen över saker som hänt mig/oss av ren otur.
 
vad fick dig att må bra?
att jag fick sommarjobba tillsammans med sandra. hon la lappar i min väska i smyg, bjöd på cola och kom till undsättningen en gång när jag fick panik och började gråta inne hos en vårdtagare. de tilfällena då jag åkt iväg tillsammans med mina vänner har också fått mig att må riktigt bra, det är något speciellt när en umgås nära och är tätt inpå ett par dagar. konserterna jag varit på. min praktikplats på ekonomiskt bistånd. när vi började veckohandla. min familj. 
 
hur skulle du beskriva din stil år 2013?
föränderlig. "modernt" ena dagen och "vintage" den andra, känns det som. huller om buller. 
 
vem saknade du?
jag har saknat felicia och anne som jag annars brukar hänga med varje dag i skolan, men nu när vi haft praktik har vi inte kunnat ses alls särskilt ofta.
 
den bästa nya personen du träffade?
mina handledare på min praktikplats.
 
mest stolt över?
min och min pojkväns relation.
 
högsta önskan just nu?
lite fint är det ju att det jag skrev som högsta önskan förra året har slagit in nu. vilken lättnadskänsla! högsta önskan just nu är bara att jag får vara lycklig nästa år och att mina nära och kära får vara friska.

KOMMENTARER

Sara

Hej, sorry om jag kapar ditt nyårsinlägg, tänkte bara fråga om du har några tips på vad man kan göra för en bekant som (på fyllan, gråtandes, typ helt förstörd) berättat att hon börjat kräkas upp mat ibland och mår dåligt över sin vikt? Hon sa att hennes mamma kritiserat hennes vikt sedan hon var barn, men kräkningarna är något nytt och jag tror det var första gången hon pratade om det (hennes pojkvän visste inget). Jag vill inte bara låtsas som ingenting men inte heller tränga mig på. Tänker att jag kanske överdriver osv, men hon var så himla ledsen så jag tror inte det? Hon är "för gammal" för UM annars hade jag tipsat henne om det. Tänkte bara fråga eftersom du skriver så klokt om ditt arbete inom Frisk & Fri!

Hur som helst, gott nytt år!

Svar: hej sara! ingen fara! jag tänker att det beror ganska mycket på hur er relation ser ut, men jag tycker att du ska utgå från den känslan som du har efter att hon berättat det här, oavsett om ni bara är ytligt bekanta eller vänner. oavsett om du överdriver eller inte verkar det vara ett bekymmer för henne som är värt att ta på allvar. det många gör fel när det gäller personer med ätstörningar är att många tassar på tå kring personen och det hen berättat. kanske vågar en inte konfrontera det eller vill inte tränga sig på, så som du skriver. mitt tips är ändå att du ska tränga dig på. det allra bästa är att vara ärlig med det en ser, känner och upplever. jag tycker att du ska säga till henne "du, jag har tänkt mycket på det du berättade häromkvällen och jag är riktigt orolig för din skull. jag märker att du verkligen inte mår bra över det här och det oroar mig. kan jag hjälpa dig på något sätt?" typ. kanske är du den första hon berättat för, och då är det bra om du vågar fråga henne vidare. det du ska undvika är att säga någonting om vikt eller liknande, du ska till exempel inte säga att du ser att hon gått ner i vikt och att hon blivit väldigt mager. fokusera istället på andra saker, som till exempel att hon inte ser pigg ut och att hon inte verkar glad. genom att "konfrontera" henne med att du är orolig och att du ser att något är fel, kan du visa att du ser henne och att du inte tycker att det är okej att hon behandlar sig själv så. om en inte vågar säga något kan hon ta det som att ingen ser henne och att ingen bryr sig om ifall hon skadar sig själv eller inte. det kan bli en tyst bekräftelse. det bästa är att vara rak och ärlig, visa att du lyssnar och finns där och fråga hur du kan hjälpa henne. berätta att det finns mycket bra vård i olika former och att hon förtjänar att må bra, och att det går att bli frisk och fri. på vår hemsida kan du hitta alla vårdenheter som finns i skåne (om hon bor här) och i de andra länen i sverige: http://www.friskfri.se/fa-hjalp/vard/, det kan du tipsa henne om. du kan också tipsa henne om att vända sig till oss, om hon vill prata med någon som varit i samma situation. hon kan maila malmo@friskfri.se så kan jag hjälpa henne vidare i så fall. är hon motsträvig eller förnekar allt, försök motivera henne. men om hon absolut inte vill så är det svårt för dig att göra något annat än att bara berätta att du är orolig och säga att du finns där om hon behöver det. och ge inte upp! fortsätt fråga, för efter att du frågat hundra gånger kanske hon tillslut vågar öppna upp sig. en vet aldrig. hör av dig igen om du har fler frågor eller vill ha fler tips! du kan också maila mig om du inte vill skriva här.
lycka till, och gott nytt år på dig med!
Maria Berg

2014-01-02 | 13:51:16

Skriv kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback
maria

MARIA

HHejhej, jag är 29 år, bor i bästa staden Malmö och jobbar som socionom.

Det bästa jag vet är att dansa, kisa mot solen, städa, Paris, öl på fredagar, cykla och när saker blir som jag tänkt mig.

hejamaria@gmail.com


Follow on Instagram

Followarkiv


2019
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2018
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2017
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2016
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2015
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2014
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2013
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2012
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2011
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2010
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2009
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2008
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2007
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december


Senaste inläggenKategorier