NYÅRSLISTAN 2018.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Jag var toastmasdame på ett bröllop, åkte på tågsemester, köpte elcykel, började engagera mig i krisstödet på mitt jobb och fick hjälpa till både vid skottlossningar och bränder, gjorde pedikyr och gick på jazzbar.

 

Har du några nyårslöften?

Kanske inte löften men mål. Jag ska fortsätta äta så mycket veganskt som möjligt. För mijön och klimatets skull. Jag ska bara göra en (1) flygresa och jag ska bara köpa begagnade kläder. Nu är det slut på den här dubbelmoralen i att bry sig så mycket om klimatet och samtidigt konsumera och resa som om vi hade tio jordklot. 

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Nej faktiskt inte. Det kom så många barn förra året så det är kanske inte så konstigt.

 

Vilka länder besökte du?

Frankrike (Paris), Kroatien (Split) och Tyskland (Hamburg). Och så Köpenhamn såklart. Har nog aldrig varit så mycket i Köpenhamn tidigare som jag varit detta året. Älskar den staden.

 

Är det något du saknar år 2018 som du vill ha år 2019?

Jag skulle gärna se att 2019 är året vi köper hus, men det tror jag tyvärr inte är helt realistiskt. Något annat jag saknat 2018 är tydliga politiska beslut om ekonomi och miljö. Jag saknar stränga regler och lagar som förbjuder oss från att förstöra klimatet. Jag skulle gärna äta fler middagar med mina kompisar, göra fler dagsutflykter och sluta bry mig så mycket om det är städat eller stökigt hemma.

 

Vilka datum från år 2018 kommer du alltid att minnas?

Jag kommer inte minnas något speciellt datum, men jag kommer alltid minnas den dagen i april jag och min kille gick ut för att äta pizza och ta en öl på vår kvarterskrog, och vi satt och pratade om livet och framtiden, några kompisar kom förbi och vi gick vidare och satte oss på en uteservering och det var vår i luften och precis allt kändes möjligt. Jag var så 100% lycklig. Jag kommer också alltid komma ihåg den gulliga mannen som hjälpte mig med cykeln när mina byxor fastnat i kedjan mitt i gatan och jag precis skulle ha sönder byxorna för att komma loss men han hjälpte mig att skruva loss kedjan och byxorna förblev hela.

 

Vad var din största framgång 2018?

Framgång är väl lite att ta i, men jag blev väldigt positivt överraskad av mig själv när jag var toastmadame på Anne och Pontus bröllop. Jag var så himla nervös och trodde knappt att jag skulle klara det, men när vi väl var igång kändes det helt naturligt och jag tänkte inte ens på att jag var nervös. Trivdes som fisken i vattnet. Jag tycker också att jag utvecklats så himla mycket på jobbet och saker som tidigare kändes så himla jobbiga och svåra gör jag nu med en annan typ av lätthet, vilket är väldigt skönt. Det är så skönt att titta tillbaka och se att man faktiskt utvecklats.

 

Största misstaget?

Kan som tur är inte komma på några stora misstag jag gjort. Phu. Men en sak jag gjort är att förstöra min killes hår när han bad mig hjälpa honom att raka bort håret i nacken. En liten kommunikationsmiss och inställning på rakapparaten ledde till ett stort jack i håret i nacken. Hade ångest över det i ett dygn.

 

Bästa köpen?

Mina svarta loafers från & Other Stories. Tvekade så länge innan jag köpte dem för jag visste inte om de passade min stil, men sen när jag väl köpte dem kändes det 100% rätt och jag vill aldrig ha på mig några andra skor. Vår lådcykel med el. Lyxigaste jag någonsin ägt. Annars fyndade jag två gråa tröjor på rea från Ganni och Rodebjer som jag älskar, hittade en Dagmar-klänning på Tradera för 80 kr och en begagnad Comme des garcons-tröja som jag letat efter i hundra år.

 

Vad spenderade du mest pengar på?

Hyra och resor. En hel del middagar och restaurangbesök har det blivit det här året också, men det känns väldigt trevligt att lägga pengar på tycker jag. Jag har som vanligt lagt mycket pengar på mina största intressen kläder och inredning, men jag tycker att mina köp varit väldigt genomtänkta och jag har gjort ovanligt få felköp.

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?

När vi var i Kroatien i somras och när vi första dagen gick ner till havet och upptäckte en liten strand och vattnet var så varmt, och vi satte oss på kanten med benen i havet och drack en öl och tittade på bergen mitt emot och det var bara så magiskt alltihop. När jag och min kille dansade till bröllopsvalsen, Monica Zetterlunds "Monicas vals", på några kompisars bröllop i september. När min storebror skickade en video på mitt syskonbarn när han sa "faster Mia" första gången, mitt hjärta smälte då. När vi var i Hamburg och hade tittat på fotboll på hotellrummet och sen gick ut för att äta middag och vi fick det sista bordet på en vietnamesisk restaurang och vi var så fnittriga och glada.

 

Gjorde någonting dig riktigt ledsen?

Ja.

 

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2018?

Jag gjorde genidraget att göra en spellista i januari som jag under året bara fyllt på med låtar jag fastnat för, så nu har jag en hel spellista med låtar som sammanfattar mitt år. Det är väldigt härligt och jag har lyssnat på den spellistan hela året utan att den känns daterad. Så trevligt! Men låten "Better" med Regina Spektor kommer alltid påminna mig om 2018. Och låten "PUSS" av Joy som Linnea spelade för mig första gången när vi var i Split i somras, och som blev sommarlåten. Minns när vi åkte på roadtrip på Österlen och spelade den låten på repeat i bilen och sjöng med så högt vi kunde.

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Lite blandat faktiskt. Har varit ledsen över saker som jag inte tidigare känt, och det har ju varit en utmaning såklart. Men generellt sett tycker jag att jag blir gladare och gladare för varje år som går. Jag tror det beror på att jag blir mer säker i mig själv och att jag känner att jag har makt att påverka mitt eget liv, att det (till största delen) är jag som bestämmer hur jag vill leva. Hatar känslan av att inte ha kontroll eller makt att påverka hur saker ska bli. Därför är det så skönt när man inser att man kan bestämma själv.

 

Vad önskar du att du gjort mer?

Jag önskar alltid att jag öppnat upp mig och berättat vad jag tänker på/känner/hur jag mår, det är en ständig utmaning för mig. Jag önskar också att jag träffat mina kompisar lite oftare, vi har setts ovanligt lite den här hösten och det är tråkigt. Generellt tycker jag att jag varit bra på att hitta på roliga saker det här året, som att äta frukostar ute, dricka bubbel mitt på dagen, upptäcka nya restauranger och gå promenader, och sånt gör jag gärna ännu mer av på vintern och hösten. 

 

Vad önskar du att du hade gjort mindre?

Stressat, oroat mig, tänkt katastroftankar, struntat i att följa magkänslan.

 

Blev du kär i år?

Ja jag blev ännu mer kär i min kille. Vi firade ju 11 år i år och kan fortfarande titta på honom på avstånd när vi är ute och tänka: herregud så fin han är. TÄNK att vi har varandra.

 

Favoritprogram på TV?

Tittar ju så mycket på serier att det är svårt att välja ut någon favorit. Men jag blev väldigt inspirerad av Maträddarna, programmet om matsvinn på SVT i höst. Och så gillade jag verkligen säsong två av Vår tid är nu. I våras tittade vi på Please like me, den var vädlgit fin. Och så såg vi alla säsonger av Elementary, som vi nu börjat se om igen. 

 

Bästa boken du läste i år?

Jag fastnade ju verkligen för Food Pharmacy-böckerna, de har inspirerat mig jättemycket. Tycker om deras syn på mat och livsstil och gillar deras sätt att skriva. Sen tyckte jag verkligen om boken "Säker stil" som jag spontanköpte på Myrorna för 20 kr men som jag verkligen blev inspirerad av och längtade efter att läsa varje kväll. Jag kämpar fortfarande på med boken "Liv till varje pris" som jag började läsa i våras men som jag fortfarande inte är klar med...

 

Största musikaliska upptäckten?

Enligt Spotify så är det First Aid Kit som ligger i topp för mig under 2018, har inte ens reflekterat över att jag lyssnat så mycket på dem men har verkligen upptäckt dem såhär lite i efterhand får man säga.

 

Vad gjorde du på din födelsedag 2018?

Det var en fredag och jag jobbade, blev överraskad med fina presenter av mina fina kollegor på jobbet. Sen mötte jag upp Sandra och Linnea och vi åt middag på Bastard, drack bubbel och sen gick vi på konsert och såg Annika Norlin och Vegakören. Dagen efter firade jag med min kille som bjöd mig på middag på Dubbel dubbel. Så himla fint födelsedagsfirande alltihop.

 

Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Ja det finns det.

 

Vad fick dig att må bra?

Allmänt har jag känt det här året att jag är på en vädligt bra plats i livet. Jag är nöjd med mitt jobb, min lägenhet och min relation. Men det är ockå en utmaning att vila i den känslan och inte hela tiden skynda vidare utan försöka uppskatta det och njuta utan att bara tänka på nästa steg. Jag är också helt övertygad om att träningen har bidragit till att jag mått bra under det här året. Bästa sättet för hjärnan att ta en paus. Jag har också ofta lyckats strunta i folks eventuella åsikter om mig, vilket fått mig att må bra.

 

Hur skulle du beskriva din stil år 2018?

Är väldigt nöjd med min stil 2018! Känns äntligen som att jag hittat helt rätt efter år av förvirring. Jag känner att jag helt har landat i den röda tråden i min garderob och släppt tankarna på hur "tråkigt" det ibland känns att bara ha plagg i svart, vitt, grått, beige och blått och att knappt ha några festligare kläder. Jag fortsätter på devisen att 99% av allt jag köper ska gå att ha på jobbet, vilket hittills har gett mig en väldigt bra "basgarderob" om man nu vill kalla det för det. Det har också lett till att jag väldigt sällan känner mig "utklädd" eller inte som mig själv, oavsett sammanhang. Har också börjat tänka pris per användning när jag ska köpa något. Sånt jag använder ofta får kosta mer, sånt jag använder mer sällan får kosta mindre. Dvs mer pengar på tröjor, byxor och vardagsväska, mindre pengar på en klänning eller ett par örhänge.

 

Vem saknade du?

Jag tror faktiskt inte att jag saknade någon.

 

Den bästa nya personen du träffade i år?

Har nog inte träffat någon ny person, men har börjat umgås mer med ett nygammalt gäng som jag tycker väldigt mycket om.

 

Mest stolt över?

Mig själv och den personen jag har blivit. 

 

Högsta önskan just nu?

Att 2019 blir lite mer som jag hoppas på, lite bättre än 2018. Att mina nära och kära ska vara friska och glada, och jag också för den delen. Att vi ser med tillförsikt på framtiden, att vi ser och tror på det goda i varandra. De små stunderna jag identifierat som lycka - känslan av harmoni, ro, energi, glädje och att vara i nuet, att jag ska minnas och vara tacksam för de stunderna och att vara lite mer här och nu istället för sen och då. Och att jag lyckas anamma min killes motto i livet, som är att man får göra precis som man vill.

2018.

Dags att summera året. En tradition jag haft så länge jag haft den här bloggen, alltså i evigheter. Här kan ni till exempel botanisera i mina sammanfattningar av år 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 och 2012 och herregud jag vågar inte länka längre bakåt i tiden pga skämskudde. Nu åker vi!
 
2018 och januari inleddes på allra bästa sätt, det vill säga på ett dansgolv med ett glas bubbel i handen med mina bästa personer. Resten av månaden var jag mest hemma och tittade på serier och tränade. Tills jag i slutet av månaden fick en kris och ville hitta på JÄTTEMYCKET saker för att kompenserna. Hade som nyårsmål att ha hatt lite oftare, så jag gjorde slag i saken redan i januari. Riktigt bra mål förresten såhär i efterhand, har haft hatt betydligt oftare detta året jämfört med tidigare. Härligt.
 
I februari längtade jag mest efter sommaren och googlade semesterresemål, hade och var på flera middagar vilket var extremt trevligt, åt exakt samma sak på saluhallen två gånger med en veckas mellanrum och jobbade massor.
 
I mars var det fortsatt snöigt och iskyla, vi gick och såg "Planet Earth 2" på Malmö arena med en hel symfoniorkester och det var magiskt, och jag, Sandra och Linnea såg "Vinnaren tar allt" på Malmö stadsteater och fick gåshud av den fantastiska musiken. En dag var jag och Sandra i Köpenhamn och så en dag i slutet mars kom vändningen plötsligt: Sol! Värme! Bubbel på en uteservering en söndag! Livet åretvänder till en.
 
April började med en långhelg i Paris med Sandra. Så himla härligt. Fortfarande min absoluta favoritstad! Under den resan läste jag två böcker, Hjärnstark och Happy food, som inspirerade mig massor så man kan säga att det blev starten på ett lite hälsosammare liv på vissa sätt. Fyllde skåpen här hemma med hembakat bröd, hummus, dadelbollar, egengjord granola och nötter. Månaden avslutades med att vi ordnade en möhippa för Anne med bubbel, karaoke, massa god mat och spel, allt medan solen strålade utanför.
 
I maj gick vi i första maj-tåget, jag sprang Vårruset och slog personbästa på fem km, gick på examensfest, hängde i Folkets park, firade en kompis 30-årsdag mitt i veckan med bubbel och grillning och det blev SOMMAR på en sekund. Barbent och iskaffe och glass på balkongen.
 
I början av juni var det alltså så varmt att jag och Sandra började en morgon med att åka och ta ett morgondopp och äta frukost på standen. Det här blev för övrigt året då jag gick från att aldrig bada i havet till att vilja bada flera gånger i veckan. Vi gick i Malmö prideparad, jag hängde massor på vår balkong, vi firade midsommar, tittade på fotbolls-VM trots att jag är ointresserad av fotboll och firade Sandras födelsedag med middag på Escama.
 
Juli började med Anne och Pontus bröllop där jag var toastmadame! En av de bästa dagarna på hela året var det. Annars hängde jag på stranden med Sandra, firade min GULLIGA brorsons tvåårsdag, åt frukost på Söderberg & Sara och så började min semester med att jag jobbade halvdag (life hack) och mötte upp min kille och åt lunch på stan, gick hem och tog en tupplur(!) och sen åkte hem till Sandra på kvällen med en flaska rosé och blev bjuden på hemmagjord pasta. 
 
 Augusti inleddes med en resa till Split i Kroatien. Det var kanske inte världens härligaste stad men havet. Jag blev KÄR i havet. Jag som alltid har varit rädd för havet och känt att det inte varit för mig, jag blev på riktigt förtrollad av det turkosta havet med bergen i bakgrunden och kände mig, klyschigt nog, så fullkomligt fri när jag simmade runt där. Magisk känsla för en som aldrig varit på en sol- och badsemester i vuxen ålder och som annars alltid fryser. Sen fick vi äntligen hem vår nya lådcykel, ett av årets absolut bästa köp. Jag och min kille åkte till Köpenhamn en dag, vi fortsatte hänga på stranden, jag, Sandra och Linnea åkte på en liten dagsutflykt på Österlen, det blev Malmöfestival, prideparaden i Köpenhamn, höstkänsla och semestern tog slut, och jag fyllde 28 år på årets sista sommardag som firades med konsert och middag och vin på Bastard. Herregud vilken bra sommar det var.
 
I september lagade jag BARA recept från Food Pharmacy-kokboken som jag fick i födelsedagspresent, vi upptäckte massa nya serier som vi sträckkollade, det var höstiga promenader och i slutet av månaden var vi på bröllop för två kompisar som gifte sig mitt i Malmö.
 
Oktober började med att jag hade någon slags influensa. Hade feber och var helt utslagen i en vecka, har inte varit så sjuk någonsin i vuxen ålder. Men så blev jag äntligen frisk och firade med frukost på stan med Sandra och Linnea, och dags-vin med min kille på Gamla väster. Med hatt igen! Malmö exploderade i orange och rött och gult av alla höstlöven, jag brunchade på Far i hatten med Anne och så gick vi på jazzbar.
 
I november var vi i Köpenhamn och åt middag och firade att Tuborg släppte sin julöl (jodå, man kan fira det), jag var både på konsert och föreställning om Monica Zetterlund, och så åkte jag och min kille på en tågweekend till Hamburg och det var så himla roligt.
 
December började med så himla mycket julpepp, bakade lussekatter och satte upp ljusstakar redan innan första advent. Jag och Sandra åt frukost på Bröd & Vänner, var på julmarknad på Far i hatten, firade jul med ett stort kompisgäng, hade 11-årsdag med min kille som vi firade med middag på Kv Åkern och till slut blev det jul och julfirande och semester igen.
 
Vilket år det har varit. För min egen del var det väldigt värdefullt att göra den här summeringen. Jag har nämligen haft uppfattningen att det varit ett relativt dåligt och tråkigt år. Det blev inte som jag tänkt mig. Inget spektakulärt har hänt. Men samtidigt minns jag ju nu hur otroligt många fina och härliga saker jag gjort. Det är ju så klyschigt men samtidigt sant ju, att man bara minns det dåliga och inte det bra. Så tack för det livet 2018, men nu längtar jag efter 2019.

MIN VECKA I BILDER.

Ännu en vecka med förvirring över vilken dag det egentligen är. Men i måndags var det i alla fall julafton, och jag vaknade halv sju och kunde inte somna om. Så jag gav mig ut på en promenad och såg solen gå upp över Malmö. Det var alldeles folktomt ute, såklart, vilket kändes så himla ovanligt. Tror knappt att jag någonsin varit ute och sett så lite folk på gatorna i Malmö. På vägen hem gick jag förbi affären och köpte med mig frallor till frukost.
 
Efter en dusch gjorde jag frukost och tittade på de sista avsnitten av julkalendern och hade det så jävla mysigt.
 
En vit jul. Det har vi inte haft på massa år här nere så det var ju lite extra mysigt.
 
Sen städade jag lägenheten, lyssnade på julmusik och hde på den myyyyysiga brasan på SVTplay!! Satte på ett sidenband på den enda julklappen jag skulle ge bort. Så underbart med julklappsspelet.
 
På med finklänning, örhängen och läppstift. Sen gick vi hem till min killes familj för att fira jul och det var väldigt mysigt.
 
I tisdags låg vi mest på soffan och tittade på Netflix, åt julgodis, tog en promenad, åt upp julmaten, öppnade en flaska amarone och åt päron med grönmögelost och honung. Mmm.
 
Sen gick vi ut och tog några öl med Linnea och hennes tjej. 
 
I onsdags var det dags för den årliga julfrukosten på Café Kungsgatan, en tradition vi haft i några år nu. Härligt tycker jag! Jag promenerade in till stan med P3 Musikdokumentär om Petter i lurarna. Tips!
 
Våffla med nutella, grädde, kanel, kardemumma och florsocker var inte direkt äckligt ska jag säga. Resten av dagen tittade jag på SVTplay och slumrade på soffan. Precis som man ska på julen.
 
En mycket förvirrad person som skulle till jobbet torsdag morgon mitt i semesterkänslan. Tränade efter jobbet för att återfå liiite struktur på vardagen.
 
Och så blev det fredag och jag jobbade igen innan det var dags att checka ut för semester ännu en gång. Nu har jag semester en hel vecka till! Hurra!
 
Efter jobbet mötte jag upp två kompisar och åt hamburgare på Charlies burgers och sen gick vi vidare till Metro och tog några glas. Extremt trevligt. 
 
Lördag. Favoritfrukosten i form av havregrynsgröt med gurkmeja, kanel, kardemumma och hackade nötter. 
 
Gick en promenad och på vägen hem köpte jag med mig sesambröd från Möllan. Så gott. Lyssnade på Rättegångspodden och ville inte plocka ner alla fina julkort vi fått. De får sitta uppe ett tag till.
 
På kvällen åkte vi hem till Anne och Pontus och åt middag, drack vin och spelade spel. Så himla trevligt! Vi råkade stanna ända till klockan ett. Den här tavlan hittade jag förresten på auktion och tipsade Anne om. Gillar den väldigt mycket.
 
Idag har jag gått en promenad, veckohandlat och storstädat. Allt med "En mörk historia" i öronen. Älskar att gå runt med mina krimpoddar och vara i min egen bubbla. Såhär fint lös solen in i lägenheten i eftermiddags förresten. Det kändes hoppfullt, som en påminnelse om att det kommer en vår igen.

FREDAG!

 
Okej då var det alltså fredag igen, även om det mest känns som tisdag. Jobbade nu igår och idag, men sen är jag ledig en hel vecka till, så jag är minst sagt förvirrad över dagarna. Men vad spelar det för roll, har fredagskänsla ändå. Idag ska jag på AW med några kollegor efter jobbet, och imorgon ska vi hem till några kompisar och bli bjudna på middag och spela spel och dricka vin. Och sen är det ju snart nyårsafton. Herregud det känns så sjukt att det snart är 2019, men samtidigt känns det skönt och rent och bra. Det blir nog bra det här. Hoppas ni får en fin helg!

BLOGGTIPS.

Jag har slutat kolla både instagram och snapchat, men bloggar verkar jag aldrig tröttna på. Älskar formatet och älskar att upptäcka nya bloggar och lära känna en ny person. Här kommer tre bloggtips.
 
 
Det absolut bästa jag vet är att hitta bloggare från Malmö. Älskar ju den här stan orimligt mycket, och att få se ens favoritstad från någon annans perspektiv och upptäcka ställen man inte själv känner till är ju så mysigt. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade Jasmins blogg på Just wanna have fun.
 
 
Bloggen Sara Margareta H hittade jag när Johanna Bradford tipsade om den. Inspireras av hennes bilder från deras så himla fina lägenhet och morgonpromenader till caféet med hunden.
 
 
Drömska bilder på Pintereset fick mig att upptäcka norska Maja Hattvang och hennes blogg. Titta på fin inredning och öva på norksa samtidigt, vilken perfekt kombo.

MIN VECKA I BILDER.

Oj vilken lång vecka det varit, minns knappt början av den. Men om vi inte lever i upp och nervända världen började det med måndag och jag rotade fram det här gamla favorithalsbandet som jag haft i typ fem år men inte använt på väldigt länge.
 
Efter jobbet handlade jag mer eucalyptus, fick mersmak och ville binda en ännu större julkrans till hallen.
 
Den gamla kransen hängde jag in i sovrummet.
 
Tisdag och här började tröttheten bli svårhanterlig, det är ju ofta så inför ledighet. Ju kortare tid det är kvar till semestern, desto mer olidligt blir det. Men jag släpade mig till träningen ändå, stolt över det pga så opepp.
 
Onsdag!
 
Efter jobbet var det dags för månadsmiddag hos Johanna. Jag och mina kompisar bjuder varandra på middag en gång i månaden, och den här gången var det alltså Johannas tur. Så himla mysig tradition.
 
(null)
Och så blev det till slut torsdag! Överlycklig var jag eftersom jag skulle vara ledig på fredagen, så jag festade till det med gröna favoritklänningen. På eftermiddagen var jag så trött att jag trodde att jag skulle trilla av stolen, men ändå åkte jag och tränade. PHU! Det var så nära att jag ställde in. Men jag vet ju att jag aldrig någonsin blir piggare av att vara hemma än att träna, snarare tvärtom. Även om det är svårt att minnas när klocka är halv fem och det är mörkt ute och man funderar på om man ska cykla hem eller cykla till träningen. På kvällen tittade jag i alla fall på Making a murderer och somnade som en stock klockan halv tio. Perfekt inledning på minisemestern.
 
Vaknade tidigt på fredagen och började dagen med att åka till Friskis och springa på löpbandet. Det var SÅ skönt, älskar verkligen att springa. Man får lyssna på sin egen musik och bestämmer själv hur snabbt man vill springa. Älskar känslan av att få bestämma själv. Slog höstens personbästa och kände mig hög efteråt, så glad.
 
Målade naglarna i den perfekta juliga nyansen. Senare på kvällen förstördes lacket på hela tummen och jag hade inte med mig nagellacket så jag kunde inte fixa till det. Så snopet. Vantrivs verkligen i omålade naglar, har på riktigt ALLTID nagellack, så det var en utmaning att spendera två dagar med inget nagellack på tummen... i-landsproblem.
 
Jag packade i alla fall väskan och åkte hem till mina föräldrar.
 
På lördagen skulle vi nämligen fira jul hemma hos dem. Mina syskon och syskonbarn var också hemma, så himla mysigt. Fick ett litet luciatåg till frukosten.
 
På förmiddagen åkte vi ut för att handla lite, och jag och min storebror stannade till vid det här ödehuset och gick ut för att titta. Så himla fint hus som tyvärr står tomt och som antagligen kommer att rivas om ingen köper det och renoverar. Ett enormt och vackert hus, hade så gärna velat se hur det ser ut inuti men det var låst.
 
Julklänningen på! Dags för lunch.
 
Sen åt vi massa mat och lite till, klappade katt, lekte, delade ut julklappar och spelade julklappsspelet. Drack kaffe och fikade, till exempel den här saffranspannacottan som jag hade med mig. Den var SÅ god. Hade också bakat saffransbollar och rocky road som jag tagit med. Mmmm.
 
I söndags vaknade jag tidigt. Jag och mamma klädde på oss och gick ut på en promenad i snön. Det var så mörkt ute, klockan var runt åtta och det var helt tomt i byn. Väldigt mysigt. Vi gick till bageriet på vägen hem och köpte med oss bullar till frukost.
 
Och vid lunch hoppade jag på tåget tillbaka till Malmö igen. Köpte indisk hämtmat och tittade på Elementary i flera timmar med min kille. Så härlig söndag!

FREDAG!

 
Äntligen fredag, och inte vilken fredag som helst. Jag har semester! Jobbar visserligen i mellandagarna, men ändå. Det är ju långt till dess. Sen är jag ledig igen i en vecka. Det känns så otroligt lyxigt. Imorse vaknade jag självklart samma tid som jag brukar, så jag har redan varit vaken sen 06:35 trots att jag hade en guldchans till att få sovmorgon. Men jag borde lärt mig vid det här laget att min kropp och sovmorgon inte är kompisar. Istället gick jag upp och satte på en kopp kaffe, började göra rocky road och kokade en kålrot som jag ska griljera. Det har inte ens ljusnat ute. Morgonen är verkligen min härligaste tid på dagen. Hjärnan känns fri, kroppen lätt, huvudet rent.
 
I helgen ska jag fira jul med min familj. På grund av olika jobbtider och livspussel kunde vi inte få till det någon annan dag, men det känns såhär i efterhand väldigt trevligt att fira jul den 22a december. Det blir som att jag får en extra dag, att jag får fira två gånger utan någon som helst stress runt en eller två dagar. Så klyschigt men det viktigaste är ju såklart att man träffas, inte vilken dag man gör det på. Jag tänker alltid att högtider inte spelar så stor roll för mig, att jag är blasé, men när det väl är dags blir jag alltid sentimental utan att jag förstår det själv. Jag tänker på min familj och mina vänner, på mitt jobb och mitt liv. Hur jag har det och hur jag vill ha det. Hur tacksam jag är över att allt är som det är. Vad jag längtar efter och vad jag är rädd för. Jag är känt mig ganska självkritisk den senaste tiden, det går verkligen i perioder det där med min självkänsla och självförtroende. Den senaste tiden har jag ofta känt mig dålig, ful, fel, ovärd. Jag har gått i terapi och läst tillräckligt många självhjälpsböcker för att vara uppmärksam på såna signaler. Att ha dåliga perioder är ingenting att vara rädd för, det är en del av att vara människa. Men jag behöver vara uppmärksam på att inte låta de känslorna ta över. Påminna om allt som är bra. Ta tid för att reflektera och sortera tankarna istället för att bara springa på, rusa vidare. Och det blir ju en naturlig tid för det nu, i ledigheten. Att få tänka i lugn och ro, och att äntligen få vila. 
 
Idag ska jag träna, fixa lite julmat till helgen och ikväll åker jag hem till mina föräldrar och stannar där över helgen. Det ska bli väldigt härligt. Titta på julkalendern, äta massa god mat, leka med syskonbarnet, ta en promenad, spela julklappsspelet och umgås. Inte bli besviken över att det inte är perfekt. Det är bra nog precis som det är. Oavsett om ni firar jul eller inte önskar jag er fin helg och en glad fredag!

MIN VECKA I BILDER.

Måndag och trött. Spenderade hela kvällen med att titta på Strag´nger things säsong två, som inte alls är lika spännande eller bra? Nu tittar vi bara för att man ska... desto intressantare var lussekatterna och mobilen.
 
Riktigt nöjd med den här outfiten! Kände mig väldigt fin. Var så himla osugen på att träna men slääääpade mig iväg ändå. Som vanligt mycket roligare när man väl är där. Utmanade mig själv att lyfta tungt, och jag orkade. Det var roligt!
 
På kvällen tittade jag på dokumentärserien 36 dagar på gatan och band en julig krans av eucalyptus som jag hängde upp i hallen.
 
Onsdag och jag kände mig inte alls pepp på något alls. Kände mig ful och dålig och trött. Då blir det jeans och svart långärmad tröja, alltid.
 
På kvällen var det dags för julfest med jobbet. Jag satte på mig de största örhängena jag har, ett par gamla från H&M som jag haft i hundra år. Och så den somriga blåa Rodebjerblusen, oklart hur juligt det blev men jaja vad spelar det för roll. 
 
Jag har en ny väska! Äntligen. Jag har letat efter en cognacsfärgad väska i säkert ett år. Har funderat på storlek och användningsområde och material. Hade ju min fransväska i mocka dagligen i nästan 3 år. Älskade den, men tröttnade till slut. Mycket eftersom den hade så ful passform när det inte var så mycket i den. Sen började jag använda en tygpåse jag köpte i Paris i våras, och den har jag haft sen dess i väntan på något bättre. Egentligen ville jag ha en väska i pås/tote-modell i cognacsfärgat skinn, men samtidigt kändes det lite onödigt eftersom jag samtidigt inte bär runt på så mycket saker nu för tiden. Därför kom jag in på en lite större axelremsväska. Jakten försvårades ytterligare eftersom jag bestämt mig för att jag inte ska köpa något nytt utan bara begagnat. Och till slut hittade jag den här väskan från Sandqvist i modellen Franka i en Facebookgrupp. Den är perfekt! Jag är så himla nöjd. Känner att mina månader av research har gett resultat. Ett krux bara... hur gör man med matlådan? Den lilla detaljen valde jag att bortse från vid mitt högst planerade köp, det får lösa sig med tiden tänkte jag.
 
I torsdags hade jag möte exakt hela dagen. Alltså hjärnan efter en sån dag, den FUNKAR ju inte? Därför passade det väldigt bra att träna den här dagen, ut i den iskalla luften och sen till träningen. Uppiggande, även om jag allra helst hade velat ställa in pga trött. Men när man är trött blir man ju knappast piggare av att INTE träna. Försöker tänka så när hjärnan försöker lura en att ställa in. Upptäckte plötsligt att vi inte hade något varmvatten i lägenheten, så jag fick duscha på gymmet. Brukar inte göra det men det var så himla mysigt, fick nostalgiska barndomskänslor av det. När vi hade varit i simhallen hela familjen och man duschade och kom ut i den mörka, kalla kvällen med blött hår och alldeles varm av bastun, och vi satte oss i bilen och min storebror övningskörde hem. Minns den känslan så väl. Det världsomvälvande i att min storebror fick övningsköra, så svårt att ta in för en 8-åring. Det tänker jag på varje gång jag går ut med blött hår.
 
Fredag i ny klänning, ett riktigt fynd måste jag säga. Den perfekta grå klänningen från Dagmar som jag redan har i svart. Denna hittade jag på Tradera för 80 kr. Vilken vinst!!
 
Snöblandat regn utanför fönstret på jobbet.
 
På kvällen mötte jag upp mina kollegor och åt pizza och drack bubbel på 400 grader, och sen gick vi vidare till Belle. Så himla trevligt! Sa till min kille att jag skulle vara hemma vid 21-tiden men kom hem 00.30, hehe.
 
Men oavsett när jag går och lägger mig vaknar jag alltid samma tid. Alltid. Så även denna lördagsmorgon vaknade jag klockan sju och kunde inte somna om, så det var bara att gå upp. Tände ljus, gjorde frukost, tittade på julkalendern och läste bloggar medan det ljusnade utanför. Här är förresten vår nya fotogenlampa, har velat ha en sån i typ ett år. Den här är mörkgrön och heter Ebba, precis som min farmor gjorde, så det känns extra fint.
 
När det hade blivit ljust ute och en lite mer normal tid att vara vaken gick jag ut för att lämna blod, lämna in gamla textilier på H&M och lämna in grejer som skulle skänkas bort till Myrorna. Som till exempel de där högklackade skorna som ligger längst bort, de har jag inte använt sen nyårsafton 2009. Ändå har jag sparat dom sen dess. Högst oklart hur jag tänkte där.
 
När jag kom hem la jag mig på soffan och tittade på Musikhjälpen och åt pepparkakor och grät en skvätt (pga Musikhjälpen). Började städa och plocka och baka lite, så mysigt att göra allting i lugn takt med TVn på i bakgrunden. Det gör jag aldrig annars. Brukar ha ett par lurar med en podd i öronen och sen så effektiv och snabb städning som det bara går. Det här enorma palettbladet som har blivit ett träd på typ 1,5 meter som vi haft i några år nu har blivit så trött. Hängig och svag och så fort man nuddar den trillar bladen av. Har funderat på det länge pga älskar den så mycket, men igår bestämde vi oss: nu kastar vi ut den. 
 
Så befriande! Och det blev väldigt fint ändå tycker jag. Ställde lite vass på elefanten istället, och ställde kokböckerna i fönstret så att de är nära till hands när man behöver dom. 
 
Så nöjd med min lilla julkrans också. Älskar att pyssla!!
 
På julmarknaden på Far i hatten förra söndagen köpte jag den här nyckelringen från en lokal producent. Väldigt fin! Resten av lördagen tittade vi på La La Land och beställde hem mat (filmen + och maten ++ tyvärr så inget av det var någon höjdare). Men sen åt vi massa julgodis och tittade på julkalendern och Making a murderer så det vägde upp, och helt plötsligt blev jag så rastlös att jag gick upp och gjorde grönkålspesto. Gott!
 
Och idag har jag hunnit med så mycket, veckohandlat, städat, putsat fönster med vår nya elektroniska fönsterputs (alltså lyxen!!!), lyssnat på poddar, slagit in julklappar, bakat saffransbollar och nu ska jag måla naglarna. Perfekt söndag.

SAKER SOM INSPIRERAR MIG JUST NU.

Johanna Bradfrd har varit på både Ett hem och Sundborn, Carl och Karin Larssons hem, och visar upp massa bilder i sin blogg. Jag tror att jag tidigare tipsat om poddavsnittet av Billgren Wood när de pratar om deras besök i Ett hem. Så inspirerande, och det var väldigt spännande att först lyssna på en beskrivning av ett ställe och sen se bilder på det i efterhand. Det såg ut ungefär precis så som jag föreställt mig. Så otroligt fint och drömmigt. Kollar bilderna från Johannas inlägg och drömmer vidare. På tal om Billgren Wood så släppte de nyligen ett avsnitt om just Carl och Karin Larsson, väldigt intressant att lyssna på eftersom jag inte kände till så mycket om deras liv och hem tidigare.
 
 
Om jag ska välja en enda stil som alltid inspirerar mig så är det 70-talsstilen. Det syns nog inte direkt i min egen klädstil, men det pirrar till i magen så fort jag ser något 70-talsinspirerat. Därför blev jag väldigt glad när jag såg de här bilderna i ett nyhetsbrev från H&M i veckan. Långa, fladdriga, mönstrade klänningar, varma färger och utsvängda byxor. Älskar det.
 
 
Jag är så sugen på att pyssla just nu. Binda kransar, baka julgodis och slå in presenter med snirkliga band. På Babes in boyland har jag hittat en massa inspirerande bilder som visar hur enkelt det är att binda en egen krans. Och på pinterest har jag hittat det här receptet på saffransbollar som jag så gärna vill testa. Till julfirandet med min familj tänkte jag göra en saffranspannacotta med hallon, och om jag hinner hade jag gärna också gjort den här varianten av rocky road som Sofia Wood visar upp på sin instagram!

FREDAG!

 
 
Jag har så mycket julkänsla i år. Det är ovant, jag brukar vara lite mer tveksam och skeptisk mot julen men i år känns det verkligen annorlunda på något sätt. Det beror nog delvis på att vi skippat julklapparna i min familj i år och bara kör julklappsleken istället. Vi ska också fira jul redan den 22a, och det känns befriande på något sätt. Det är så skönt att inte göra så som man alltid har gjort, att testa något nytt. Det är nog det som gör mig mer peppad. Jag har lyssnat på julmusik typ varje dag och njuter verkligen av adventsljusstakarna i fönsterna. Nästa vecka jobbar jag bara fyra dagar och samtidigt i all den här julstämningen finns ju stressen och tröttheten. Jag är så trött. Längtar så mycket efter lite semester och samtidigt så inser man ju att man måste passa på att njuta NU för snart är det över. Inte för att julen är särskilt betydelsefull i sig själv, men hela grejen med att folk är lite mer glada och lite mer snälla mot varandra än vanligt. Att allting känns lite mer mysigt. Rent generellt försöker jag verkligen anstränga mig för att påminna mig själv om att allt inte måste vara perfekt. Försöker sänka kraven och bara vara lite nöjd och tacksam. Inte fokusera på att jag inte har den perfekta lägenheten, det perfekta livet, den perfekta relationen eller den perfekta garderoben. Utan bara tänka lite mer på allt det som är bra och härligt och fint precis just nu istället. Det är så klyschigt och är ju så mycket svårare än det låter, men när man väl lyckas hitta dom där små stunderna när man är helt närvarande i stunden och kan njuta så förstår man ju vad man missar när man bara stressar på helt oreflekterat. 
 
Hur som helst. I kväll ska jag ut och äta med mina kollegor för att fira att en av kollegorna fyllt år. Utöver det har jag faktiskt inget annat planerat i helgen. Tänkte slå in julklappar, lämna blod och fixa lite små grejer här hemma. Äta lussekatter och titta på serier kanske. Hoppas ni får en fin helg!

MIN VECKA I BILDER.

Det har varit en ganska konstig vecka. Den började skakigt och känslosamt och slutade med härliga och roliga grejer. I måndags var jag trött och orkade inte tänka, så då körde jag ett säkert kort i garderoben som jag alltid känner mig bekväm i. Långärmad svart tröja och blåa jeans.
 
I tisdags var jag ännu tröttare, hade sovit superdåligt och var allmänt skör. Samtidigt skulle jag göra en grej jag var nervös över på jobbet, väldigt dålig kombo. Så jag kompenserade med att ta på mig det här som jag alltid känner mig så himla fin i. Det funkade bra! På eftermiddagen var jag så slut att jag ställde in träningen, åkte hem och lagade mat istället och tittade på sista avsnittet av Vår tid är nu och åt lussekatter.
 
Onsdag. Kände verkligen inte för att träna den här dagen heller, men släpade mig dit ändå och som alltid när jag väl är där tänker jag: VARFÖR minns jag inte denna känslan när jag inte är här? Känslan av hur roligt det är att träna, hur skönt det är att använda kroppen och låta hjärnan vila, hur peppad man blir av en granne som hejar på en eller en tränare som säger att man orkar lyfta tyngre än man tror. Så skön känsla. Var så glad när jag gick därifrån. Måste komma ihåg den känslan och plocka fram nästa gång man står kl 16 i regnet och vill ställa in. En annan grej jag tänker för att peppa mig själv att träna är "det är en timme av mitt liv". I en timme kan man ju alltid stå ut.
 
Torsdag i helsvart, inspirerad av Hedda Stiernstedts karaktär Nina i Vår tid är nu. Så snygg både i serien och i verkligheten.
 
Äntligen fredag! Lyssnade på julmusik hela dagen på jobbet medan regnet öste ner utanför.
 
På fredagskvällen bytte jag till en annan svart klänning med ett annat skärp, varför ändra ett vinnande koncept liksom... Och så tog vi ett glas bordeaux hemma och gick sen för att äta middag på Kvarteret Åkern. Gud så gott det var, som vanligt. Svartrot med ärtcreme och parmesan, potatis med jordärtskocka och sallad på kål, mynta och och spelsin. Rostad blomkål med sojamajo, ostbricka och banankaka med kolasås och grädde. 10 av 10!
 
På lördagsmorgonen började jag koka kålrot eftersom jag skulle ta med mig griljerad kålrot (vegetarisk "julskinka") till julbordet som vi skulle på på kvällen, och så gjorde jag rödkåls- och grönkålssallad. Sen tänkte jag göra våfflor på kikärtsspad och bovetemjöl till frukost, varit sugen på att testa göra en smet av det ett tag. Men det blev helt katastrofalt. Smeten fastnade i våffeljärnet och var helt oätligt. Fick steka det som små plättar istället, och min fina härliga bloggiga frukost jag sett framför mig blev helt misslyckad. Men gott blev det i alla fall! Till hade jag chiasylt och en röra av soyafraiche och tångkaviar. 
 
Skrev julklappsrim och slog in presenten, ett sadelskydd till cykeln och nätpåsar till frukt och grönsaker som man använder i mataffären istället för att köpa plastpåsar. Har själv såna och älskar dem! 
 
Sen var det dags att göra sig i ordning. Gröna klänningen och läppstift på.
 
Sen gick vi bort till våra kompisar och kom in i en lägenhet full av tända ljus, julmusik, julpynt och kompisar som stod och lagade mat, dukade och fixade. Alltså sån sjukt mysig känsla. 
 
Sen åt vi massa julmat, spelade julklappsspelet och åt efterätter och hade det härligt hela kvällen. 
 
Julslipsen på, och vi firade elva år ihop just på den här dagen! Hurra!
 
Och så söndag idag. Minst sagt liiite sliten efter gårdagen, jag vaknade såklart tidigt ändå så det var bara att gå upp. Vid lunch gick jag ut för att möta upp Sandra. Paljettbasker på!
 
Vi möttes i Folkets park för att gå på julmarknad på Far i hatten. Köpte en nyckelring.
 
Sen gick vi vidare till AB Småland och fikade och NJÖT av alla fina saker där inne.
 
Mmmm så glad man blir av så härliga saker att titta på. Ville köpa en julblomma men ingenting kändes rätt när jag väl var där, så det blev inget. 
 
Sen skildes vi åt och jag köpte med mig falafeltallrik och kebabtallrik till mig och min kille på vägen hem och så har vi spenderat resten av söndagen med att titta på Stranger Things och äta lussekatter.

FREDAG!

 
Äntligen fredag! Gud vad jag längtat efter just den här helgen, har så mycket kul inbokat. Ikväll ska jag och min kille äta middag på ett av mina absoluta favvoställen, Kvarteret Åkern. Vi firar nämligen 11 år ihop i helgen. 11 år! Det är så lång tid och samtidigt känns det som ingen tid alls eftersom det är så 100% självklart att det är vi, det är liksom otänkbart att det skulle vara på något annat sätt. Så det ska självklart firas med middag och vin. Och lyssna på detta då: både på lördag OCH söndag ska jag på julmarknad. Och som om inte det vore nog ska jag också på julmiddag hos några kompisar på lördag kväll. Ja men ni hör ju. Inte konstigt att man är ivrig och peppad. Önskar er en fin helg!

MIN VECKA I BILDER.

Måndag och ny vecka. Trött och så trött på mitt hår. Satte upp det i en tofs en sekund efter att jag tagit denna bilden.
 
Jag var så sugen på att köpa en adventsljusstake till sovrummet och är så trött på de röda i trä som jag hade i förrådet. Ville ha en liknande i mässing som jag köpte på Myrorna för några veckor sedan som jag satt upp i vardagsrummet. Så jag gick in på Myrorna efter jobbet och chansade, kanske hittar jag en tänkte jag och visst gjorde jag det! Så lycklig. 75 kr, vilket klipp. Hittade också två böcker, Just kids av Patti Smith och Säker stil av Ebba och Emilia. Jag brukar inte köpa så mycket böcker varken nya eller begagnade men blev sugen på dessa som bara kostade 20 respektive 25 kr styck. Började läsa Säker stil samma kväll och fastnade direkt.
 
Tisdag.
 
Onsdag och efter träning och middag kröp jag ner i sängen redan runt halv nio bara för att få massa tid att läsa. Hade längtat hela dagen efter att fortsätta läsa. En väldigt konkret och praktisk och inspirerande bok om man tar den med en liten nypa salt. De skriver till exempel väldigt intressant om hållbarhet och att köpa mindre grejer, vilket man kan göra om man hittat "sin stil" och har en bra basgardrob. Boken har också konkreta guider för hur man till exempel kan tänka när man ska resa sin garderob. Älskar när det är konkret!
 
Torsdag!
 
Efter jobbet hade jag klipptid, herrrrregud vad jag längtat efter det. Så trött på mitt hår. Klippte topparna och lite lugg och fick en inpackning och under tiden sörplade jag te och åt pepparkaka. Mys.
 
Hurra!
 
Fredag i extremt platt hår, sådär platt som det bara är när man varit hos frisören och man aldrig får till själv...  Hade på mig en ny klänning som knappt syns på bilden, men den är begagnad från Filippa K från den där Facebookgruppen som jag köper nästan alla mina kläder i numera. Vilken fröjd det är med en klänning som sitter helt perfekt, förresten. Rensade genast ut den där andra långärmade svarta tighta klänningen från H&M som jag har i min garderob men som inte sitter ens i närheten av såhär bra. Efter jobbet cyklade jag till gymmet och sprang på löpbandet. Perfekt sätt att rensa hjärnan efter en jobbvecka och lång dag, det var till och med så att jag längtade dit (vem har jag blivit?).
 
Fredagskvällen spenderade jag med att tvätta, baka veganska lussekatter och titta på På spåret. 
 
I lördags vaknade jag klockan tjugo över sex och kunde inte somna om. Gick upp och gjorde en kopp kaffe och gick sen tillbaka till sängen och läste och drack kaffe. Alltså så extremt mysigt!!! En och en halv timme senare gick jag upp och gjorde lyxig frukost, havregrynsgröt (med gurkmeja, kanel och kardemumma, ja ni vet samma som jag alltid äter) fast med hälften havremjölk istället för vatten i kastrullen medan det kokade upp. Och så värmde jag mjölk och skummade som jag hade till sen, tillsammans med en banan och hackade nötter. Och så drack jag en kopp kaffe med kardemumma och varm skummad mjölk. Alltså det var så gott. Tittade på första avsnittet av julkalendern samtidigt och hade det så himla trevligt.
 
Resten av lördagen spenderade jag med att veckohandla, köpa julklappar (fast bara två till mitt syskonbarn, vi har äntligen bestämt att vi ska sluta köpa julklappar till övriga i familjen), baka veganska  saffranskardemummabullar, tvätta, putsa och impregnera alla mina skor, färga håret och färga ögonbrynen. Phu. På kvällen åt jag bullar och tittade på The Christmas Chronicles på Netflix. Gillar inte barnfilmer särskilt mycket egentligen men var sugen på julstämningen. 
 
Och så idag då. Vaknade kl 7 och var pigg, så jag gick upp och rensade och städade garderoben (inspirerad efter att ha läst ut Säker stil-boken). Bytte ut massa galgar så att (nästan) alla är likadana, rensade ut en påse med kläder och ändrade ordningen i garderoben. Nu hänger allt efter funktion, färg och hur ofta det anväds. Kavajer, sommarkläder och klänningar längst in, stickade tröjor och skjortor längst ut. Det känns ju logiskt.
 
Gjorde mig i ordning och gick sen ut för att möta upp Sandra på Nobeltorget.
 
Vi åt frukost på Bröd & Vänner, så himla mysigt att äta frukost på ett litet café ihop med sin bästis och sitta och prata non stop i en och en halv timme.
 
Förutom det har jag och min kille varit ute och ätit pizza och druckit en öl på vår favvokvarterskrog, och så har jag sålt grejer, till exempel den här tröjan, i ovan nämnda Facebookgrupp. Det är så roligt att saker man själv tröttnat på kan komma till användning hos någon annan. Det gör mig verkligen på riktigt glad! Förutom det har jag haft ganska mycket rastlöshets-ångest idag. Fick nästan panik över att jag ville HITTA PÅ NÅGOT innan idag. Alltid den här balansen mellan att behöva vila och att vilja hitta på saker. Trots att jag gjort massa saker hemma fick jag en riktig sån där våg av ångest över mig för att jag inte "gjort något" i helgen. Trots att det var ett aktivt val eftersom jag ska göra massa nästa helg. Men aldrig blir man helt nöjd... jaja. Nu ska vi dricka en kopp kaffe och äta lussekatter. Glad första advent på er!

maria

MARIA

Hejhej, jag är 28 år, bor i bästa staden Malmö och jobbar som socionom.

Det bästa jag vet är att dansa, kisa mot solen, städa, Paris, öl på fredagar, kärlek, cykla och när saker blir som jag tänkt mig.

hejamaria@gmail.com


Follow on Instagram

Followarkiv


2019
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2018
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2017
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2016
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2015
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2014
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2013
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2012
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2011
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2010
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2009
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2008
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december

2007
januari februari mars april
maj juni juli augusti september
oktober november december


Senaste inläggenKategorier